Cod portocaliu de caniculă, valabil luni și marți. Director ANM: „Din 29 iunie, în fiecare zi am atins recorduri ale valorilor de temperatură maxime zilnice”.

Cod portocaliu de caniculă, valabil luni și marți. Director ANM: „Din 29 iunie, în fiecare zi am atins recorduri ale valorilor de temperatură maxime zilnice”.
Caniculă în România / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 03/07/2022, 13:06
Actualizat: 03/07/2022, 13:08

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis, duminică, o avertizare cod portocaliu pentru zonele joase din vestul și nord-vestul țării privind un val de căldură, fiind prognozate recorduri absolute de temperaturi ale acestei perioade.

„Sunt recorduri zilnice la nivelul temperaturilor maxime sau al temperaturilor minime. Din 29 iunie și până în prezent, de când am atenționat în ceea ce privește valul de căldură persistent și indicele de temperatură – umezeală, disconfortul a fost deosebit de ridicat. În fiecare zi am atins recorduri ale valorilor de temperatură maxime zilnice”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.

În legătură cu evoluția temperaturii în următoarea săptămână, Elena Mateescu a declarat că sunt așteptate maxime de 37 de grade, dar și vreme instabilă.

„Pe termen scurt, în primele zile din săptămână, temperaturile rămân ridicate, mai ales în partea de vest și sud a țării, acolo unde se va depăși pragul unei zile de caniculă, respectiv 35-37 grade Celsius.

În a doua parte a săptămânii o să consemnăm o scădere a valorilor de temperatură și mai ales fenomene de instabilitate atmosferică spre sfârșitul săptămânii”, a spus directorul ANM, citat de Digi24.

Caniculă în România / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Caniculă în România /
Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Avertizarea cod portocaliu, valabilă pentru luni și marți

Sunt vizate un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

Astfel, în zilele de luni (4 iulie) și marți (5 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36 – 38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18 – 22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

De asemenea, luni, marți și miercuri va fi cod galben de caniculă în toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult