Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol la munte. Mai multe județe sub cod galben de ploi și vânt

Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol la munte. Mai multe județe sub cod galben de ploi și vânt
Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol la munte. Mai multe județe sub cod galben de ploi și vânt. Sursa foto: ANM
Publicat: 04/01/2021, 12:12

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineață, un cod portocaliu de viscol și ninsori abundente în zona Carpaților Meridionali.

Totodată, ANM a emis și un cod galben de ploi și vânt puternic pentru 13 județe din țară.

Codul portocaliu este valabil de luni, ora 18:00, până marți, la ora 08:00.

Potrivit avertizării, se vor înregistra viscol puternic și ninsori abundente în Carpații Meridionali, la peste 1.700 m altitudine.

„Pe crestele Carpaților Meridionali, la altitudini de peste 1.700 m, va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80…110 km/h, viscolind puternic și troienind zăpada și determinând scăderea vizibilității sub 50 m. În Carpații Orientali și Meridionali va continua să ningă și pe parcursul zilei de marți (5 ianuarie), dar în general slab cantitativ”, avertizează ANM.

Cod galben de ploi și vânt în alte zone

Avertizarea meteo este valabilă de luni, de la ora 14:00, până marți, la ora 08:00 și vizează mai multe județe din sudul țării. În aceste zone se vor înregistra ploi și vânt puternic.

„În intervalul menționat, va ploua în toată țara, iar în vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei și sudul Banatului se vor acumula cantități de apă care vor depăși local 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

La munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1.700 m, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea instensificări cu rafale, în general, de 60…80 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea semnificativă a vizibilității”, se arată în avertizarea ANM.

Vremea se menține caldă luni în toată țara

Potrivit prognozei meteo de luni, 4 ianuarie 2021, vremea va continua să fie deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, în întreaga ţară, cu valori termice în creştere faţă de zilele precedente.

Totuși, aria de nebulozitate şi ploi va cuprinde treptat, dinspre sud-vest, toate regiunile. Ploile vor fi în general moderate cantitativ, iar în dealurile sudice se vor cumula local peste 30-40 l/mp.

În a doua parte a nopţii, în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, trecător se va semnala lapoviţă În zona montană, la început vor fi precipitaţii mixte, apoi vor predomina ninsorile, mai consistente în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde şi vântul se va intensifica, cu rafale de peste 80-90 km/h pe creste, unde va fi viscol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase