România, țara extremelor. Cod portocaliu de ploi și vijelii în anumite județe, în timp ce în altele sunt avertizări de caniculă – Harta ANM

România, țara extremelor. Cod portocaliu de ploi și vijelii în anumite județe, în timp ce în altele sunt avertizări de caniculă - Harta ANM
Caniculă
Publicat: 19/07/2023, 11:39
Actualizat: 19/07/2023, 11:45

ANM a emis, miercuri, avertizări cod galben şi portocaliu de instabilitate atmosferică pentru mai multe judeţe. Sunt anunțate vijelii, grindină şi averse torenţiale, până joi dimineaţă. Pe de altă parte, în 19 județe din România este cod galben de caniculă.

Potrivit ANM, de miercuri, de la ora 12:00 până joi la ora 10:00 este cod galben de ploi, vijelii și grindină, la început în Banat, iar spre seara și noaptea și în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp). Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Arad, Hunedoara, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu.

În același interval va fi cod portocaliu în Banat și vestul Olteniei care se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp). Sunt vizate județele Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți și Dolj.

Avertizarea meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică intră în vigoare de miercuri, de la ora 12:00 şi este valabilă până joi, la ora 10:00.
Avertizarea meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică intră în vigoare de miercuri, de la ora 12:00 şi este valabilă până joi, la ora 10:00.

Caniculă în 19 județe din România

Pe tot parcursul zilei de miercuri va fi cod galben de caniculă, disconfort termic ridicat în Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, București, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași, Vaslui, Galați, Brăila, Tulcea și Constanța.

Potrivit ANM, valul de căldură se va menține în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

În județele Dolj, Olt și Teleorman, valul de căldură va fi persistent, va fi caniculă și disconfort termic accentuat pe parcursul întregii zile de miercuri. Aici se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade, conform Mediafax.

Pe tot parcursul zilei de miercuri va fi cod galben de caniculă
Pe tot parcursul zilei de miercuri va fi cod galben de caniculă

Temperaturi de până la 37 de grade Celsius, în București

În București, va fi caniculă până vineri dimineața, conform ANM.

Meteorologii anunță că va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime de 20…22 de grade.

În noaptea de miercuri spre joi și pe parcursul zilei de joi vor fi perioade cu înnorări accentuate, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și averse, iar probabilitatea pentru vijelie și grindină va fi ridicată.

Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!