Cod portocaliu și cod galben de ploi și vânt în jumătate de țară. Capitala, sub avertizare meteo

Cod portocaliu și cod galben de ploi și vânt în jumătate de țară. Capitala, sub avertizare meteo
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/06/2021, 11:49

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți două avertizări meteo de tip cod galben și cod portocaliu, care vizează Moldova, Dobrogea, Muntenia și zonele estice ale Transilvaniei.

Codurile galben și portocaliu sunt valabile pentru intervalul 15 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 23:00 și vizează fenomene meteo precum ploi, instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului.

Astfel, potrivit codului galben, în intervalul menționat, local în Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, 40 l/mp.

Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h.

Cod portocaliu de ploi abundente

În același interval, 12 județe din sud-estul și estul țării sunt vizate de un cod portocaliu de ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului.

În Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei,  instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25…35 l/mp și pe spații mici 50…60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70…90 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h şi vor fi vijelii.

Sursa: meteoromania.ro
Sursa: meteoromania.ro

Averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului în Bucureşti

Potrivit prognozei pentru Municipiul Bucureşti, publicată de ANM, vremea va fi în general instabilă în Capitală până miercuri noaptea şi în special în cursul după-amiezilor şi al serilor de marţi şi miercuri vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Potrivit prognozei pentru Municipiul Bucureşti, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie, ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în medie, se vor înregistra cantităţi de apă, în intervale scurte de timp de 10…15 l/mp, iar prin acumulare 25…35 l/mp.

Temperatura maximă va fi de 22…24 de grade – marţi şi de 25….26 de grade – miercuri. Minima termică va fi de 14…16 grade.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase