• Publicat:
  • Actualizat:
Vremea

Crăciun în DECOR DE IARNĂ în Transilvania și Moldova. În sud, vor fi 10 grade Celsius

Crăciun în DECOR DE IARNĂ în Transilvania și Moldova. În sud, vor fi 10 grade Celsius
INFORMARE METEO de răcire a vremii, vânt, ploi, lapoviță și ninsoare
Prognoza meteo în perioada Crăciunului. Decor de iarnă în Transilvania și Moldova, ploi slabe și 10 grade Celsius în sud. Vezi cum va fi vremea în fiecare zonă a țării

Vreme de iarnă în ajunul Crăciunului și în primele zile de sărbătoare. Meteorologii anunță temperaturi apropiate de normalul perioadei, cu precipitații slabe și vânt moderat. La munte va ninge, iar în Lunca Dunării sunt anunțate temperaturi de până la 10 grade Celsius.

În Ajunul Crăciunului, în majoritatea zonelor din țară, sunt anunțate precipitații și temperaturi între -4 și 10 grade Celsius. În vest, nord și centru, va fi lapoviță și ninsoare, iar în restul țării, ploi slabe și intensificări ale vântului.

„Luni o să fie mai înnorat, o să avem precipitații în toate regiunile, chiar punctiform, mai însemnate cantitativ în vest, centru și în nord. Dacă în zona montană va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, în Maramureș, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei, ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar în restul teritoriului vor fi mai ales ploi. În noaptea de Ajun, precipitațiile se vor diminua și restrânge, vor mai fi precipitații mixte în sud și sud-est și sub formă de ninsoare în rest.

Luni, vântul se va intensifica la munte, unde așteptăm rafale de 65-80 km/h, iar în zona înaltă chiar și peste 90-100 km/h îndeosebi în zona Carpaților Meridionali. Din a doua parte a zilei, intensificări în jurul a 50-55 km/h vor apărea și în sud-estul, estul, centrul țării.

Luni, temperaturile maxime vor scădea în nord și centru, se vor apropia de cele normale, iar în rest vor rămâne mai ridicate, în general între 0 și 10 grade,” a declarat pentru Mediafax, Mihai Timu, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În perioada Crăciunului, temperaturile vor scădea ușor, precipitațiile se vor restrânge, iar în partea de sud și sud-est își va face apariția soarele.

„Prima zi de Crăciun o să aducă o răcire a vremii, maxime apropiate de normal, între -4 și 4 grade la nivelul întregii țări. În sud și sud-est, va fi un cer variabil. Doar în primele ore ale zilei pot să fie înnorări și posibil izolat precipitații mixte, în rest un cer mai mult noros și pe arii restrânse, ninsori slabe în nord, nord-est și centru, inclusiv în zonele montane.

Același tablou se menține și pentru a doua zi de Crăciun, în vest, centru, nord-est, nori persistenți, precipitații sub formă de ninsoare, dar slabe cantitativ. În schimb, în partea de sud și sud-est a țării se mai vede și soarele din când în când, iar maxime tot apropiate de nomalul perioadei în general între -3 și 5 grade Celsius”, a precizat Mihai Timu.

Turiștii care își vor petrece sărbătorile de Crăciun în stațiunile montane se vor bucura de un strat nou de zăpadă. În schimb, în Lunca Dunării, meteorologii anunță temperaturi de până la 10 grade Celsius.

„La munte, doar luni va mai ninge, apoi vor fi precipitații slabe. În prima și a doua zi de Crăciun, cel puțin în zona de munte, va fi un decor de iarnă, dacă nu și în Transilvania și Moldova, unde mai avem un strat de zăpadă care nu se va topi. Mai cald o să fie în sud, unde se arată soarele, 4-5-6 grade în prima și a doua zi de Crăciun, luni s-ar putea să fie chiar 9-10 grade în Lunca Dunării, iar în Transilvania, Maramureș, Moldova temperaturile vor fi ușor negative -3, -2 grade Celsius”, a declarat meteorologul Mihai Timu.

În București, prima zi a săptămânii aduce ploi slabe, care vor înceta pe parcursul zilelor de Crăciun pentru a lăsa loc unui cer variabil.

„Luni, în Capitală va ploua și o să fie simțit un vânt moderat, vor fi temperaturi de 5-6 grade Celsius, iar în prima și a doua zi de Crăciun, un cer variabil, înnorări trecătoare, se vede soarele și maxime normale, 3-4-5 grade Celsius”, informează ANM.

 

Inchide