HARTĂ – Cod portocaliu de caniculă. Zonele din România unde vor 40 de grade Celsius în weekend

HARTĂ - Cod portocaliu de caniculă. Zonele din România unde vor 40 de grade Celsius în weekend
Caniculă în România / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 20/07/2022, 12:44

Meteorologii au emis miercuri avertizări Cod galben și Cod portocaliu de caniculă valabile în acest sfârșit de săptămână în mai multe zone din țară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35 şi 37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat

Meteorologii au emis un Cod galben, valabil joi, în județele Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dloj, Olt și Teleorman.

În aceste zone vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35-37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie

Cod portocaliu de caniculă, valabil vineri și sâmbătă

O avertizare Cod portocaliul va fi în vigoare vineri și sâmbătă în județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie

Județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Praova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța vor fi sub avertizare Cod galben vineri, sâmbătă și duminică.

În aceste zone, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18-20 de grade.

Schimbările climatice afectează puternic România. În Bărăgan va fi ca în Sahara. Meteorologii spun că se va ajunge la 50 de grade Celsius

Schimbările climatice încep să își producă efectele în România. În Bărăgan va fi ca în Sahara, spun meteorologii, care prognozează că se va ajunge la 50 de grade Celsius, până în 2050.

„În România, până în 2050, recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade.

Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită”, a spus climatologul Roxana Bojariu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult