VIDEO | Schimbările climatice afectează puternic România. În Bărăgan va fi ca în Sahara. Meteorologii spun că se va ajunge la 50 de grade Celsius

Publicat: 19/07/2022, 10:54
Actualizat: 19/07/2022, 11:07

Schimbările climatice încep să își producă efectele în România. În Bărăgan va fi ca în Sahara, spun meteorologii, care prognozează că se va ajunge la 50 de grade Celsius, până în 2050.

„În România, până în 2050, recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade.

Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită”, a spus climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.

Sursa foto: Facebook – Horia Tomescu

Miercuri va fi emisă prima alertă de caniculă

Meteorologii anunță că miercuri vor emite prima alertă de caniculă, în condițiile în care valul de căldură asupra României e tot mai accentuat, iar disconfortul termic crește de la o zi la alta.

„Miercuri dimineață vom elabora prima alertă meteo de caniculă. Cu siguranță, vom merge pe cod galben luând în considerare valorile de 36-37 de grade.

Cu siguranță, din aproape în aproape, nu excludem codul portocaliu, cel puțin la prima vedere, pentru că până la urmă suntem în luna lui cuptor. Este cea mai caldă lună a anului în țara noastră.

Trebuie să ne raportăm și la cele mai ridicate valori ale lunii lui cuptor înregistrate în istoria măsurătorilor meteorologice: 44,3 reprezintă maxima absolută lunară în data de 24 iulie 2007, la Calafat. Cu siguranță, la nivel regional, mai ales partea de vest, nord-vest a țării, ne așteptăm la valori de 39, 40 de grade care să reprezinte acest vârf al acestui episod, valori care să se apropie de maximele acestei regiuni”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult