Meteorologii anunță un final de iarnă cu temperaturi peste media normală și fără precipații. Cum va fi vremea de Mărțișor și Ziua femeii

Meteorologii anunță un final de iarnă cu temperaturi peste media normală și fără precipații. Cum va fi vremea de Mărțișor și Ziua femeii
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 15/02/2022, 11:33

Meteorologii au anunțat, în prognoza pentru următorele patru săptămâni, că temperaturile vor fi peste media normală a perioadei în toate regiunile țării, iar precipitațiile vor fi mai reduse decât în mod obișnuit.

 Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat că, până luni, 21 februarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toată țara. Astfel, abaterile temperaturii medii a aerului sunt cuprinse între 3,5 și chiar 5 grade Celsius, față de mediile din această perioadă, încadrate între -2 și 2 grade Celsius.

În ceea ce privește regimul pluviometric, caeva fi deficitar în regiunile extracarpatice, dar și local excedentar în nordul și nord-vestul țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Potritvit ANM, săptămâna viitoare, 21– 28 februarie, temperaturile medii vor fi, de asemenea, mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toată țara. Și cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.

Prima zi de primăvară, cu temperaturii ridicate

Primele zile de primăvară, săptămâna 28 februarie – 7 martie – inclusiv ziua de Mărțișor – vor veni cu o temperatură medie a aerului cu valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Dacă mediile sunt de -2 – 4 grade în acest interval în mod normal, abaterile vor fi cu 1 sau chiar 2 grade în plus.

Și regimul pluviometric estimat de ANM pentru această perioadă va fi deficitar în toată țara.

În săptămâna care include Ziua femeii, 7 – 14 martie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Este posibil ca acestea să fie ușor mai ridicate în zona de nord-est.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor avea, la fel ca în săptămânile anterioare, o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult