Prognoza meteo, 4 februarie 2021. Vreme caldă, dar și cod galben de vijelii în jumătate din țară

Prognoza meteo, 4 februarie 2021. Vreme caldă, dar și cod galben de vijelii în jumătate din țară
(FOTO - ilustrativ)
Publicat: 03/02/2021, 15:58
Actualizat: 03/02/2021, 16:15

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare cod galben de vânt, valabilă joi, 4 februarie, pentru 27 de județe din țară. Vântul va atinge 80 de kilometri pe oră, iar la munte 120 de kilometri pe oră.

Astfel, potrivit meteorologilor, în intervalul joi, 4 februarie, ora 06.00 – ora 21:00, vântul va avea intensificări temporare în nord-vestul și centrul țării cu viteze de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse 70…80 km/h.

Alerta vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.

În zona montană vântul va avea intensificări, cu viteze de 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 m, îndeosebi în Carpații Orientali, rafalele vor depăși 90-120 km/h, spulberând zăpada și determinând diminuarea vizibilității.

Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40-50 km/h se vor semnala local și în restul teritoriului.

De asemenea, în noaptea de joi spre vineri (4/5 februarie), vântul va mai prezenta intensificări în zona de munte și în nord-est.

Vremea va fi deosebit de caldă în toată țară

Totuși, chiar dacă e avertizare de vânt outernic în anumite, zone, vremea va fi deosebit de caldă în toată țară, temperaturile maxime fiind cuprinse în general între 8 și 16 grade Celsius, iar cele minime între -2 și 6 grade Celsius.

În regiunile vestice, nordice, nord-estice și centrale, mai ales în cursul zilei vor fi înnorări, local și temporar va ploua, iar în zona montană înaltă aferentă vor fi precipitații îndeosebi sub formă de lapoviță și ninsoare.

În restul teritoriului cerul va fi variabil și doar în primele ore ale intervalului, pe spații mici se va semnala ceață.

Vântul va avea intensificări temporare la munte, cu rafale ce vor depăși 90-100 km/h la altitudini de peste 1.700 m, unde va viscoli și spulbera zăpada, ziua în nord-vestul și centrul țării, iar noaptea în nord-est cu viteze în general de 60-65 km/h, iar în restul zonelor va sufla în general moderat.

Prognoza meteo în București

Meteorologii anunță vreme deosebit de caldă în Capitală, cu 14 grade și vânt moderat. Temperatura minimă va fi de 2-4 grade Celsius.

Potrivit ANM, între orele 6.00 – 21.00, vremea va deveni deosebit de caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificări, cu rafale de aproximativ 45 km/h, mai ales în a doua parte a zilei.

Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii. Care sunt zonele afectate

Hidrologii au emis, miercuri, noi avertizări de inundaţii pe mai multe râuri din ţară. O avertizare cod galben a intrat în vigoare, astăzi, la ora 14.00, iar alta va intra joi la ora 6.00, dar joi de la ora 9.00 va fi valabil şi un Cod portocaliu.

Hidrologii avertizează că de miercuri până vineri se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Bazinele hidrografice afectate sunt Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera.

Astfel, începând de miercuri ora 14:00 până vineri ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Someş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bârzava şi Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) este Cod galben de inundaţii.

Prognoza meteo. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni, în fiecare regiune a țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza pentru următoarele două săptămâni, mai precis în intervalul 1- 14 februarie 2021. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Prognoza meteo. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF –ANM a făcut publică prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Află, în continuare, ce temperaturi și ce cantități de precipitații vor fi în România în intervalul 01 februarie – 01 martie.

Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016.

Prognoza meteo până pe 7 februarie 2021

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni, 25 ianuarie, prognoza până pe 7 februarie 2021. Vremea se răcește în următoarele zile, apoi temperaturile vor urca. Precipitații sunt așteptate în intervalul 31 ianuarie – 3 februarie.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”