Vestul țării, sub cod roșu de instabilitate atmosferică, averse torențiale și grindină. Care e prognoza specială pentru Capitală

Vestul țării, sub cod roșu de instabilitate atmosferică, averse torențiale și grindină. Care e prognoza specială pentru Capitală
Avertizare ANM. Instabilitate atmosferică, ploi și vijelii / Foto: Pixabay.com
Publicat: 30/07/2022, 10:52
Actualizat: 30/07/2022, 10:59

Patru județe din vestul țării sunt, sâmbătă, sub cod roșu ce vizează intensificări puternice ale vântului, instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Avertizări privind aceste fenomene, dar cu o intensitate mai redusă, au fost emise pentru cea mai mare parte a țării, cu excepția județelor din sud-est.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod roșu ce vizează intensificări puternice ale vântului, instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. Avertizarea se referă la intervalul orar 15:00 – 20:00.

Potrivit ANM, în aceste județe vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

De la ora 12:00, până duminică, ora 10:00 este în vigoare un cod portocaliu privind perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte.  Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

Codul galben este emis pentru perioada sâmbătă, ora 12:00 – duminică, ora 22:00. În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Valul de căldură încă afectează Capitala

Totodată, sâmbătă este în vigoare un cod galben de caniculă. Potrivit meteorologilor ANM. În Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei valul de căldură va persista și îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă, local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sudest a teritoriului.

În București, de sâmbătă, ora 12:00, până duminică, ora 22:00, Valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Sâmbătă temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar duminică se va situa în jurul a 31 de grade. Temperatura minimă va fi de 19…20 de grade.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase