VIDEO | „Gerul Bobotezei”, cu temperaturi de primăvară. În ce zi vor fi 17 grade și cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Publicat: 04/01/2022, 11:00
Actualizat: 04/01/2022, 11:14

„Gerul Bobotezei” nu se aplică la acest început de an, cu temperaturi de primăvară, mult peste normalul acestui sezon, după care va reintra în cele obișnuite, spre finalul intervalului de patru săptămâni pentru care Administrația Națională de Meteorologie a transmis, marți, prognoza meteo.

Vremea este deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o temperatură maximă estimată chiar și la 17 grade pentru ziua de miercuri, anunță meteorologii. După aceste prime zile călduroase, vremea se va răci, potrivit prognozei pe patru săptămâni publicate de Administrația Națională de Meteorologie.

În prima parte a intervalului, meteorologii au anunțat temperaturi mai ridicate față de normalul perioadei, în toate regiunile. Vremea va fi mai caldă în sud, centru și est.

În prima săptămână din ianuarie, 3 – 10 ianuarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în toate regiunile. Abaterea termică pozitivă va fi mai  accentuată în cele sudice și local în centru și est. Potrivit ANM, precipitațiile vor fi mai abundente decât în mod obținuit în regiunile sud-vestice și nordice, dar regimul pluviometric va fi local deficitar la munte și în sud-estul extrem, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În următoarea săptămână, 10 – 17 ianuarie, temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toată țara. Metorologii estimează că precipitațiile vor fi deficitare în regiunile vestice, nord vestice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cum va fi vremea de Mica Unire

Între 17 și 24 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toată țara. Similar, și în ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Potrivit meteorologilor, în ultima săptămână din prima lună a anului, 24 – 31 ianuarie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Totuși, cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință ușor deficitară, local, în sudul și vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase