VREMEA. ANM a emis avertizări de cod portocaliu şi galben. Instabilitate atmosferică accentuată

Redactor:
Alisa Ioana
VREMEA. ANM a emis avertizări de cod portocaliu şi galben. Instabilitate atmosferică accentuată

 ANM a emis o serie de avertizări cod portocaliu şi galben, de instabilitate atmosferică accentuată şi de disconfort termic.

Codul portocaliu este valabil pentru intervalul 5 iulie, ora 12:00 – 5 iulie, ora 23:00 şi priveşte o instabilitate atmosferică accentuată.

În Oltenia, nordul şi nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, precum şi în jumătatea de sud a Transilvaniei vor fi intervale cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 35…40 l/mp şi pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Codul gaben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil până pe 6 iulie, la ora 3:00 şi priveşte sud-vestul, centrul şi local în sud-estul teritoriului, precum şi în zonele de deal şi de munte. Instabilitatea se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Codul galben de disconfort termic este valabil în perioada 05 iulie, orele 12:00 – 19:00. În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia şi sudul Moldovei, inclusin în Bucureşti, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33…35 de grade.

ANM, prognoză Bucureşti: vreme caniculară, disconfort termic accentuat

În municipil Bucureşti, vremea se va menţine călduroasă, caniculară mai ales în cursul după-amiezilor de luni şi marţi (06 şi 07 iulie), disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, anunţă ANM.

Cerul va fi variabil, iar în după-amiaza şi seara zilei de duminică (05 iulie) probabilitatea pentru averse, ce vor putea avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului va fi în creştere.

Temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade, iar cele minime de 19…22 de grade.

Prognoza Meteo pentru următoarele săptămâni

În sud-est va fi mai cald decât în mod normal, iar în vest și nord-vest temperaturile vor fi mai coborâte decât normalul perioadei.

Meteorologii spun că vremea este schimbătoare și vor exista perioade cu excedent de ploi în anumite zone, scrie Antena 3.

În săptămâna 6 – 13 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nordice, centrale și sud-vestice, iar în cele estice și sud-estice va fi deficitar. În rest, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă”, anunță ANM.
În săptămâna 13 – 20 iulie, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vestul teritoriului, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Inchide