VREMEA. România intră sub cod portocaliu de inundații și cod galben de ninsori și ploi. Când ar putea apărea soarele

VREMEA. România intră sub cod portocaliu de inundații și cod galben de ninsori și ploi. Când ar putea apărea soarele
Publicat: 09/12/2014, 12:21
Actualizat: 12/01/2020, 09:34

VREMEA UPDATE 12:20 Zeci de gospodării inundate în 11 localități din TeleormanZeci de gospodării din 11 localități ale județului Teleorman au fost inundate, în ultimele ore, în urma ploilor torențiale și a revărsării unor râuri, mai multe tronsoane de drum fiind afectate de viituri, însă fără a exista localități izolate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

VREMEA UPDATE 11:24Nouă localități din județul Giurgiu sunt afectate de inundațiiNouă localități din județul Giurgiu sunt afectate de inundații, după ce în ultimele 24 de ore apele râurilor Neajlov și Dâmbovnic au continuat să se reverse, acoperind peste 1.400 de hectare de teren și afectând mai multe tronsoane de drumuri.

VREMEA. În weekend, temperaturile vor crește ușor, dar cerul va rămâne înorat în majoritatea regiunilor. ANM a emis ieri o avertizare de cod galben de ploi, intensificări ale vântului și ninsori valabilă până pe 10 decembrie, ora 10:00, pentru jumătatea de est a țării. Aria precipitațiilor se va extinde dinspre sud, cuprinzând treptat majoritatea zonelor.

Județele vizate de atenționare sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Brașov, Covasna, Vrancea, Galați, Sibiu, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Dolj, Olt, Vâlcea, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman și Municipiul București.

În Oltenia și în Muntenia va ploua continuu și se vor cumula cantități de apă cuprinse în general între 25 și 50 l/mp. În Moldova, în cursul nopții de luni spre marți, vor fi precipitații slabe, mai ales ploaie și burniță care local vor depune polei, apoi ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, cu precădere în dealurile subcarpatice. În zonele montane și submontane va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăși local 15-20 cm, în special în Carpații Meridionali și de Curbură.

Vântul se va intensifica în sud-estul țării, unde rafalele vor depăși 55-60 km/h, dar izolat și pe crestele montane unde trecător va viscoli sau spulbera zăpada.

Râuri din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov se află sub Cod portocaliu de inundații începând de marți dimineață de la ora 6,00, până joi, 11 decembrie, la ora 14:00. Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Motru și unii afluenți mici ai Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Jiu pe sector Filiași-Podari (județele Gorj și Dolj), Olteț și afluenții mici ai Oltului inferior din județele Vâlcea, Gorj, Dolj și Olt, Călmățui, Vedea superioară amonte Văleni, Teleorman și pe alți afluenți mici ai râului Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Neajlov, Sabar și alte râuri mici din bazinul inferior al Argeșului (județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov).

În același interval a fost instituit Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiași și aval Podari, precum și pe afluenții Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Vedea aval Văleni (județul Teleorman), Argeș și afluenții săi din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, Ialomița-bazin mijlociu (județele Dâmbovița și Prahova).

Codul portocaliu semnalează risc de viituri majore generatoare de revărsări importante care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social-economice și la depășirea cotelor de inundație.

VREMEA. Zilele fără multă lumină naturală ne afectează organismul

Perioadele foarte lungi în care cerul este acoperit, iar luma naturală este redusă au ofecte asupra organismului. „Este vorba despre faptul că, scăzând lumina naturală, se modifică secrețiile din creierul nostru. Aceste schimbări la nivelul creierului produc modificări în starea noastră fizică și la nivel comportamental. Nu ne organizăm la fel de bine, avem tendința de a amâna anumite lucruri”, a declarat, pentru Stirileprotv, Cristina Fulop, psiholog.

„Femeile riscă o accentuare a procesului de osteoporoza, iar la copii – rahitism”, spune șiRodica Tănăsescu, medic de familie.

VREMEA. Situația pe drumurile din România

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A3 București – Ploiești plouă torențial, iar în zona kilometrului 56 s-a acumulat apă pe benzile numărul 2, în ambele sensuri, existând risc de acvaplanare. Se impune rularea cu viteză redusă.

În județul Brașov, se circulă în condiții de iarnă pe DN73A Râșnov – Predeal, în zona Pârâul Rece. Se acționează cu utilaje de deszăpezire și de împrăștiere a materialului antiderapant, inclusiv pe DN1 și DN73.

În județul Bistrița-Năsăud se circulă în condiții de ceață pe DN17, în zona Tiha Bârgăului (Pasul Tihuța), între kilometrii 80 și 115, vizibilitatea fiind sub 50 de metri. Fenomenul este întâlnit și pe autostrada A2 București – Constanța, între kilometrii 165 și 212, vizibilitatea fiind de aproximativ 100 de metri, pe porțiuni.

Din cauza unor lucrări de consolidare a unui versant, circulația rutieră pe DN10 Buzău – Brașov se întrerupe zilnic, până în data de 23 decembrie 2014, în intervalele orare 13:00-14:00 și 15:00-16:00, la kilometrul 81, în zona localității buzoiene Siriu. Se menține restricția pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Există și restricție de viteză de 10 km/h.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire