Țara care l-a impresionat „până la lacrimi” pe ministrul de Interne în scandalul aderării la Schengen

Țara care l-a impresionat până la lacrimi pe ministrul de Interne în scandalul aderării la Schengen
Publicat: 11/03/2013, 10:14
Actualizat: 21/03/2019, 23:56

Peste 17 state și-au arătat, la consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen, printre acestea numărându-se Spania, Italia, Grecia și Danemarca, potrivit declarațiilor ministrului de Interne, Radu Stroe.

„A fost un strigăt pentru România”, a explicat ministrul, duminică seară, într-o emisiune televizată. „Am convingerea că a doua oară nu se va mai repeta istoria asta”, a mai comentat el scandalul recent al aderării, care a tensionat relațiile României cu anumiți parteneri europeni.

Potrivit spuselor sale, și președinția Consiliului Uniunii Europene și-a arătat susținerea față de România, în ciuda faptului că oficialii irlandezi nu au luat cuvântul în timpul discuțiilor.

Stroe a mai explicat că Slovenia a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai țării noastre la JAI și că oficialii acestui stat au declarat că România este mult mai bine pregătită pentru intrarea în spațiul Schengen decât multe dintre statele care sunt deja membre.

„Pe mine m-a surprins plăcut, să spunem până la lacrimi, Slovenia, care a făcut o pledoarie incredibilă pentru România”, a spus ministrul de Interne în cadrul emisiunii de duminică seară, de la Antena 3. Pentru a-și arăta aprecierea în acest sens, Stroe a ținut să mulțumească „ministrului de Interne, Guvernului și poporului” acestui stat.

Radu Stroe se declară, de asemenea, optimist și spune că, din punctul său de vedere, Olanda și Danemarca nu se opun atât de mult aderării României la Schengen. „Danemarca a făcut o susținere la scenă deschisă la JAI pentru România. (…) Olanda eu nu aș categorisi-o ca o țară care se opune”, a explicat ministrul de Interne.

El a spus și că a avut o reuniune cu omologul său german, Hans-Peter Friedrich, în cadrul căreia a discutat despre problema turismului social, motivul invocat de ministrul federal pentru respingerea aderării țării noastre la spațiul Schengen.

„Am avut o întâlnire bilaterală la cererea ministrului de Interne german. Am avut o discuție de 20 de minute”, a explicat Stroe, care a precizat că, în urma întâlnirii cu Friedrich, s-a stabilit crearea unui grup de lucru comun pe tema spațiului de liberă circulație. El a adăugat, de asemenea, că pe parcursul discuției nu a fost ridicată problema raportului MCV și nici cea a corupției. Dacă ministrul german nu s-a mai referit la ele, nici Stroe nu a considerat că e cazul să lanseze o astfel de discuție, a explicat membrul guvernului de la București.

Cu toate acestea, corupția și MCV au fost însă enumerate ca fiind unele dintre principalele motive pentru care România nu a primit acordul Berlinului pentru aderarea la Schengen de către ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, în emisiunea „După 20 de ani” care a fost difuzată duminică pe postul de televiziune Pro TV.

Întrebat care este legătura dintre condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească România pentru a putea adera la spațiul Schengen și raportul MCV al Comisiei Europene, Mettenheim a răspuns astfel: „Dar corupția la frontieră este legată și de starea generală a Guvernului și a administrației publice”, conform Mediafax.

„Toate mijloacele tehnice care vizează securitatea frontierelor pot exista, dar atunci când cineva care stă într-un birou sau chiar la frontieră permite intrarea cuiva în spațiul UE contra unei sume de bani, degeaba ai condiții tehnice”, a mai explicat ambasadorul.

Conform declarațiilor lui Radu Stroe, care a subliniat caracterul electoral al problemei Schengen – referire la alegerile din Germania din acest an -, discuția pe acest subiect se va relua în ultimele 2 – 3 luni ale anului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale