Băsescu, atac dur față de numirea lui Mihalache: Dacă tot trebuie să fie ambasador, poate undeva în Africa?

Băsescu, atac dur față de numirea lui Mihalache: Dacă tot trebuie să fie ambasador, poate undeva în Africa?
Publicat: 11/04/2016, 11:28

”Numirea lui Dan Mihalache în funcția de ambasador al României in Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este o mare eroare. O argumentare a afirmației ar fi și prea complicată și nici n-ar putea fi completă din cauza complexului de interese pe care România le are în relația cu Londra. Această relație complexă poate fi ținută la un nivel consistent numai cu un diplomat profesionist, experimentat și bun cunoscător al intereselor reciproce ale celor două țări”, argumentează fostul șef de stat pe Facebook.

”Numirea politrucului Dan Mihalache în funcția de ambasador al României la Londra este o mare eroare diplomatică. Dacă tot trebuie să fie ambasador, poate încercăm cu Mihalache undeva prin Africa?”, mai scrie liderul PMP.

Dan Mihalache (Londra) a fost numit consilier prezidențial în decembrie 2014, anterior, în perioada mai-noiembrie 2012, fiind secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost demis de premierul de atunci, Victor Ponta, din cauza unor declarații controversate. De asemenea, Dan Mihalache a fost secretar general adjunct, șef al Departamanetului de Analiză Politică și Comunicare al PNL și a coordonat campania electorală pentru președintele Klaus Iohannis. Mihalache a coordonat și campania electorală prezidențială a lui Crin Antonescu în 2009. A fost deputat PSD în Parlamentul României în legislatura 2004 – 2008. De asemenea, Dan Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase în perioada 2001 – 2004. Dan Mihalache este lector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, specializat în marketing politic. Este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București 1994 și doctor în Științe Politice, SNSPA. A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Național de Apărare.

Fost consilier al lui Adrian Năstase și a lui Crin Antonescu, secretar general adjunct al Guvernului Ponta, Dan Mihalache este un personaj controversat, el ajungând în centrul unui scandal cu implicații diplomatice ca urmare a declarației că dacă parteneriatul strategic cu SUA depinde de Agenția Națională de Integritate – care a stabilit că în perioada 10 mai – 8 iunie 2012 a fost în incompatibilitate – atunci „mai bine fără”, pentru că îl ”lasă rece”.

Dan Mihalache a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în Serbia, la jumătatea lunii iulie 2015. Ulterior în presă au apărut fotografii în care Dan Mihalache apare dormind în timpul întâlnirii cu delegația sârbă.

Recent, consilierul prezidențial a declarat, la o dezbatere despre România în contextul euroatlantic regional, că nu trebuie ”să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație” este politica externă a țării noastre.

„Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație e politica externă a României pentru că există și asemenea tentații a unor actori politici, a unor analiști politici sau a unor comentatori. Până la urmă, riscăm să părem noi înșine, iertați-mi cuvântul neacademic, mai proști decât suntem”, a susținut Dan Mihalache.

Referindu-se la cei 19 ambasadori înaintați de președintele Klaus Iohannis joi Parlamentului, ministrul Afacerilor Externe a declarat, la un post de televiziune, că majoritatea sunt diplomați de carieră, tineri, dar cu experiență, cu ”unele mici excepții”.

”Acolo unde există situații în care avem de a face cu persoane, personalități, care cunosc foarte bine o anumită zonă, o anumită țară, care sunt foarte bine cunoscute în zona respectivă, care prin activitatea pe care au desfășurat-o, în planul politic, fie el intern sau extern, în relațiile internaționale, în instituții internaționale, evident că în asemenea situații e foarte bine să avem și diplomați care nu intră neapărat în categoria diplomaților de carieră, dar care repet, au dovedit prin tot ceea ce au făcut capacități de a performa la nivelul cel mai înalt în acest domeniu”, a explicat ministrul motivele apariției pe listă a unor persoane care nu sunt diplomați de carieră, cum ar fi cazul consilierului prezidențial Dan Mihalache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×