Băsescu, atac dur față de numirea lui Mihalache: Dacă tot trebuie să fie ambasador, poate undeva în Africa?

Băsescu, atac dur față de numirea lui Mihalache: Dacă tot trebuie să fie ambasador, poate undeva în Africa?
Publicat: 11/04/2016, 11:28

”Numirea lui Dan Mihalache în funcția de ambasador al României in Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este o mare eroare. O argumentare a afirmației ar fi și prea complicată și nici n-ar putea fi completă din cauza complexului de interese pe care România le are în relația cu Londra. Această relație complexă poate fi ținută la un nivel consistent numai cu un diplomat profesionist, experimentat și bun cunoscător al intereselor reciproce ale celor două țări”, argumentează fostul șef de stat pe Facebook.

”Numirea politrucului Dan Mihalache în funcția de ambasador al României la Londra este o mare eroare diplomatică. Dacă tot trebuie să fie ambasador, poate încercăm cu Mihalache undeva prin Africa?”, mai scrie liderul PMP.

Dan Mihalache (Londra) a fost numit consilier prezidențial în decembrie 2014, anterior, în perioada mai-noiembrie 2012, fiind secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost demis de premierul de atunci, Victor Ponta, din cauza unor declarații controversate. De asemenea, Dan Mihalache a fost secretar general adjunct, șef al Departamanetului de Analiză Politică și Comunicare al PNL și a coordonat campania electorală pentru președintele Klaus Iohannis. Mihalache a coordonat și campania electorală prezidențială a lui Crin Antonescu în 2009. A fost deputat PSD în Parlamentul României în legislatura 2004 – 2008. De asemenea, Dan Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase în perioada 2001 – 2004. Dan Mihalache este lector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, specializat în marketing politic. Este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București 1994 și doctor în Științe Politice, SNSPA. A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Național de Apărare.

Fost consilier al lui Adrian Năstase și a lui Crin Antonescu, secretar general adjunct al Guvernului Ponta, Dan Mihalache este un personaj controversat, el ajungând în centrul unui scandal cu implicații diplomatice ca urmare a declarației că dacă parteneriatul strategic cu SUA depinde de Agenția Națională de Integritate – care a stabilit că în perioada 10 mai – 8 iunie 2012 a fost în incompatibilitate – atunci „mai bine fără”, pentru că îl ”lasă rece”.

Dan Mihalache a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în Serbia, la jumătatea lunii iulie 2015. Ulterior în presă au apărut fotografii în care Dan Mihalache apare dormind în timpul întâlnirii cu delegația sârbă.

Recent, consilierul prezidențial a declarat, la o dezbatere despre România în contextul euroatlantic regional, că nu trebuie ”să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație” este politica externă a țării noastre.

„Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație e politica externă a României pentru că există și asemenea tentații a unor actori politici, a unor analiști politici sau a unor comentatori. Până la urmă, riscăm să părem noi înșine, iertați-mi cuvântul neacademic, mai proști decât suntem”, a susținut Dan Mihalache.

Referindu-se la cei 19 ambasadori înaintați de președintele Klaus Iohannis joi Parlamentului, ministrul Afacerilor Externe a declarat, la un post de televiziune, că majoritatea sunt diplomați de carieră, tineri, dar cu experiență, cu ”unele mici excepții”.

”Acolo unde există situații în care avem de a face cu persoane, personalități, care cunosc foarte bine o anumită zonă, o anumită țară, care sunt foarte bine cunoscute în zona respectivă, care prin activitatea pe care au desfășurat-o, în planul politic, fie el intern sau extern, în relațiile internaționale, în instituții internaționale, evident că în asemenea situații e foarte bine să avem și diplomați care nu intră neapărat în categoria diplomaților de carieră, dar care repet, au dovedit prin tot ceea ce au făcut capacități de a performa la nivelul cel mai înalt în acest domeniu”, a explicat ministrul motivele apariției pe listă a unor persoane care nu sunt diplomați de carieră, cum ar fi cazul consilierului prezidențial Dan Mihalache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii