ANALIZĂ. Economia Rusiei este în cădere liberă, dar Vladimir Putin cheltuie 13 milioane de euro pentru o paradă militară faraonică

ANALIZĂ. Economia Rusiei este în cădere liberă, dar Vladimir Putin cheltuie 13 milioane de euro pentru o paradă militară faraonică
Vladimir Putin a anunțat condițiile în care va retrage trupele din Transnistria: „Maia Sandu este președintele Republicii Moldova, dar și cetățeană a României”
Publicat: 23/06/2020, 10:38
Actualizat: 26/06/2020, 16:25

Vladimir Putin se pregătește să devină cel mai longeviv președinte al Rusiei, iar fiecare mutare pe care o face pe o tablă de șah imaginară este îndelung pregătită. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, în ”Casa Rusia” au avut loc schimbări neanticipate, însă Vladimir Putin a declarat, încă de la începutul anului, că situația medicală este menținută sub control și că gestionarea crizei a fost făcută ireproșabil de către autorități.

Cu toate acestea, numărul îmbolnăvirilor din Rusia a crescut simțitor, de la o lună la alta, iar semnele de întrebare referitoare la adevărul din spatele statisticilor oficiale nu au dispărut. Acum, Rusia se poziționează pe locul al treilea, în lume, pe o listă neagră a ”virusului ucigaș” – după Statele Unite ale Americii și Brazilia -, dar asta nu îl împiedică pe Vladimir Putin să pregătească un spectacol prin care ”măreția Rusiei” să apară din nou în prim-plan.

”Datorită măsurilor operative întreprinse la nivel național, din primele săptămâni ale epidemiei mondiale, noi am reușit să limităm îmbolnăvirile în masă în Rusia. Acum, în pofida riscului înalt, situația – în general – este sub control”, anunța Vladimir Putin la începutul anului, fără a elimina din ecuație ”riscul înalt” reprezentat de noul coronavirus. Ulterior, liderul de la Kremlin și-a nuanțat afirmațiile, fiind mult mai stăpân pe situație după ce a reușit să impună Reforma Constituțională fără a primi niciun vot ”împotrivă” în Duma de Stat.

Paradă militară faraonică, buget impresionant

”Situația este foarte complicată”, a transmis Putin, fără a fi stresat că s-a contrazis într-un interval scurt de timp, însă nimic nu pare a fi imposibil atunci când este vorba despre încă un exemplu de grandoare și mîndrie dat ”Occidentului decadent”.

Numai că, în spatele unor astfel de ”evenimente” la care participă sute de mii de oameni – cu atât mai riscant într-o perioadă în care noul coronavirus face ravagii, iar riscul îmbolnăvirilor crește exponențial – se află, în primul rând, dorința lui Vladimir Putin de a da rușilor sentimentul că sunt invincibili. ”Oamenii trăiesc bine în Rusia”, afirmă Vladimir Putin, asta în condițiile în care economiștii vorbesc despre o ”cădere liberă” a economiei Rusiei.

Dar, atunci când este nevoie de ”spectacol”, cu toate riscurile unei explozii de îmbolnăviri, Vladimir Putin este bine pregătit. Planurile sunt făcute, zarurile au fost aruncate. Anul trecut, pentru parada militară desfășurată pe 9 mai – acum va avea loc pe data de 24 iunie, Țarul fiind obligat de criza medicală să-și modifice agenda – s-au cheltuit 6 milioane de euro. Anul acesta, bugetul este mai mult decât dublu, Vladimir Putin punând la bătaie nu mai puțin de 13 milioane de euro, în condițiile în care rușii de rând se simt abandonați și afirmă că vor ieși ”la furat” din cauza prețurilor din ce în ce mai mari.

”Unde este ajutorul? Unde? Cineva, în general, și-a amintit de noi? Vladimir Putin știe situația reală, știe cum trăiesc oamenii?”, întreabă Milana Ivanova, o femeie care deținea o afacere cu flori și al cărui soț lucra, înainte de pandemie, în industria turismului, grav afectată de criza medicală.

Rusia se apropie de pragul de 600.000 de îmbolnăviri din cauza COVID-19

Cine achită factura?

Victoria obținută de armata sovietică împotriva armatei naziste trebuie sărbătorită cum se cuvine. Chiar și în vreme de pandemie, consideră Vladimir Putin. Iar alocarea a 13 milioane de euro pentru acest spectacol – care se dorește a fi argumentul suprem că Patria-Mamă poate trece peste toate obstacolele și sancțiunile economice – ar trebui să-i convingă pe ruși că ”Tătucul de la Kremlin” nu dorește decât să scoată în evidență puterea incomensurabilă a Rusiei.

E un gest de patriotism fierbinte, susțin adepții lui Vladimir Putin, chiar dacă factura va fi achitată, firește, de oamenii simpli ai Rusiei. Iar aceștia simt pe pielea lor, în sens negativ, cât de ”puternică” – din punct de vedere economic – este Maica Rusie în momentul de față. Nivelul de trai al rușilor s-a deteriorat constant, iar în primul semestru al acestui an, de pildă, datoria pe cap de locuitor al Rusiei a crescut cu 10% față de anul 2014.

Trebuie menționat și că, în urmă cu doar câteva zile, liderii Uniunii Europene au decis ca sancțiunile economice impuse Rusiei – adoptate, pentru prima dată, în luna iulie a anului 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea – să fie prelungite cu încă șase luni. Aceste sanțiuni UE vizează sectoarele finanţe, energie şi apărare ale Rusiei. Este limitat accesul anumitor bănci şi companii ruseşti la pieţele UE, fiind limitate și anumite importuri din UE. Totodată, sancţiunile restricţionează ”accesul Moscovei la unele tehnologii şi servicii sensibile care pot fi utilizate pentru explorarea şi producerea petrolului”.

OMS avertizează, Vladimir Putin își respectă agenda

În pofida avertismentelor lansate de Organizația Mondială a Sănătății, Vladimir Putin este decis să scoată în stradă sute de mii de oameni cu ocazia extravagantei și costistoarei parade militare care va avea loc pe 24 iunie. OMS a avertizat Rusia asupra faptului că evenimentele în masă riscă să răspândească noul tip de coronavirus, iar semnalul de alarmă a fost tras cu doar câteva zile înainte ca Moscova să organizeze parada pentru aniversarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

”Adunările în masă constituie un risc pentru o răspândire exacerbată a virusului”, a declarat Catherine Smallwood, reprezentantă a OMS, în timpul unei conferinţe de presă pe tema actualei situaţiei pandemice din Rusia. ”OMS este abilitată să ofere îndrumări autorităţilor ruse, în efortul de a reduce acest risc”, a mai spus Smallwood.

Însă se poate constata cu foarte mare ușurință că Vladmir Putin nu crede în astfel de avertismente, chiar dacă a recunoscut, într-un final, că ”situația este complicată” în Rusia din cauza noului coronavirus. Dar asta nu-l împiedică pe Țarul de la Kremlin să pună în scenă, chiar și în timp de pandemie, un spectacol prin care să evidențieze nu numai ”puterea Rusiei”, ci și – mai ales – propria putere. Cu toate riscurile și cheltuielile aferente…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie