Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecție: ”Aceste femei nu au putut să anunțe cazurile de violență, au stat în teroare, sub amenințări, manipulări și maltratări”

Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecție: ”Aceste femei nu au putut să anunțe cazurile de violență, au stat în teroare, sub amenințări, manipulări și maltratări”
Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecție: ”Aceste femei nu au putut să anunțe cazurile de violență, au stat în teroare, sub amenințări, manipulări și maltratări”

Violența conjugală a fost și rămâne un subiect ”fierbinte”. Au existat dezbateri intense, de-a lungul timpului, pe marginea acestui subiect, numai că – potrivit legii aflate în vigoare – pedepsele nu erau descurajante, iar ordinul de protecție devenea, în prea multe cazuri, o simplă hârtie tratată cu indiferență. În astfel de condiții, de la certuri frecvente s-a ajuns în situații-limită, iar unele dintre acestea s-au încheiat, din nefericire, tragic.

Înfricoșate, femeile agresate de soți nu au depus plângeri la poliție sau, dacă au sesizat organele abilitate, ordinul de protecție emis a fost încălcat. Numai în anul 2019 au existat 27.000 de victime ale violenței în familie, iar începutul acestui an prezintă cifre îngrijorătoare, aflate pe un trend ascendent.

Camera Deputaților adoptat, astăzi, o inițiativă legislativă potrivit căreia ”încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune” şi se pedepseşte cu ”închisoare de la 6 luni la 5 ani”.

„Viața fiecăruia dintre noi a fost afectată de pandemie în ultimele luni, social și economic. Dacă ne uităm însă la victimele violenței domestice, acestea au fost obligate, în cele mai multe cazuri, să locuiască 24 din 24 de ore cu agresorul în această perioadă. Cifrele sunt îngrijorătoare – vorbim de aproape 27 de mii de victime ale violenței în familie în 2019, cu o creștere a raportărilor la începutul anului 2020. Însă realitatea este și mai dură”, a declarat deputatul Pro România Gabriela Podașcă, initiatoarea proiectului legislativ.

”Gândiți-vă la faptul că pentru câteva luni aceste femei nu au putut să anunțe cazurile de violență, au stat în teroare, sub amenințări, manipulări și maltratări. Trebuie să admintem că statisticile sunt cu mult în urma amplorii acestui fenomen”

Gabriela Podașcă

Gabriela Podașcă: ”Am propus măsuri care să descurajeze încălcarea dispozițiilor stabilite de instanță”

Până acum, încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție avea ca rezultat o pedeapsă cu închisoare de minimum o lună și maximum 6 luni. Noua lege – care va merge spre promulgare – stabilește pedepse mai aspre, considerate descuranjante pentru cei care ar dori să încalce ordinul de protecție.

Gabriela Podașcă a mai afirmat că ordinul de protecție – ”deși este un instrument legal în România” – nu s-a dovedit complet funcțional în practică, iar o schimbare era absolut necesară.

„Tocmai de aceea am propus măsuri care să descurajeze încălcarea dispozițiilor stabilite de instanță. La fel de importantă este și introducerea obligativității asigurării de asistență juridică din oficiu victimelor care nu dispun de un avocat. Sperăm ca aceste prevederi să ajungă cât mai repede la promulgare și să salveze vieți omenești, contribuind semnificativ la îmbunătățirea vieții femeilor din România”, a mai precizat deputatul Pro România.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne