Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecție: ”Aceste femei nu au putut să anunțe cazurile de violență, au stat în teroare, sub amenințări, manipulări și maltratări”

Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecție: ”Aceste femei nu au putut să anunțe cazurile de violență, au stat în teroare, sub amenințări, manipulări și maltratări”
Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecție: ”Aceste femei nu au putut să anunțe cazurile de violență, au stat în teroare, sub amenințări, manipulări și maltratări”

Violența conjugală a fost și rămâne un subiect ”fierbinte”. Au existat dezbateri intense, de-a lungul timpului, pe marginea acestui subiect, numai că – potrivit legii aflate în vigoare – pedepsele nu erau descurajante, iar ordinul de protecție devenea, în prea multe cazuri, o simplă hârtie tratată cu indiferență. În astfel de condiții, de la certuri frecvente s-a ajuns în situații-limită, iar unele dintre acestea s-au încheiat, din nefericire, tragic.

Înfricoșate, femeile agresate de soți nu au depus plângeri la poliție sau, dacă au sesizat organele abilitate, ordinul de protecție emis a fost încălcat. Numai în anul 2019 au existat 27.000 de victime ale violenței în familie, iar începutul acestui an prezintă cifre îngrijorătoare, aflate pe un trend ascendent.

Camera Deputaților adoptat, astăzi, o inițiativă legislativă potrivit căreia ”încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune” şi se pedepseşte cu ”închisoare de la 6 luni la 5 ani”.

„Viața fiecăruia dintre noi a fost afectată de pandemie în ultimele luni, social și economic. Dacă ne uităm însă la victimele violenței domestice, acestea au fost obligate, în cele mai multe cazuri, să locuiască 24 din 24 de ore cu agresorul în această perioadă. Cifrele sunt îngrijorătoare – vorbim de aproape 27 de mii de victime ale violenței în familie în 2019, cu o creștere a raportărilor la începutul anului 2020. Însă realitatea este și mai dură”, a declarat deputatul Pro România Gabriela Podașcă, initiatoarea proiectului legislativ.

”Gândiți-vă la faptul că pentru câteva luni aceste femei nu au putut să anunțe cazurile de violență, au stat în teroare, sub amenințări, manipulări și maltratări. Trebuie să admintem că statisticile sunt cu mult în urma amplorii acestui fenomen”

Gabriela Podașcă

Gabriela Podașcă: ”Am propus măsuri care să descurajeze încălcarea dispozițiilor stabilite de instanță”

Până acum, încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție avea ca rezultat o pedeapsă cu închisoare de minimum o lună și maximum 6 luni. Noua lege – care va merge spre promulgare – stabilește pedepse mai aspre, considerate descuranjante pentru cei care ar dori să încalce ordinul de protecție.

Gabriela Podașcă a mai afirmat că ordinul de protecție – ”deși este un instrument legal în România” – nu s-a dovedit complet funcțional în practică, iar o schimbare era absolut necesară.

„Tocmai de aceea am propus măsuri care să descurajeze încălcarea dispozițiilor stabilite de instanță. La fel de importantă este și introducerea obligativității asigurării de asistență juridică din oficiu victimelor care nu dispun de un avocat. Sperăm ca aceste prevederi să ajungă cât mai repede la promulgare și să salveze vieți omenești, contribuind semnificativ la îmbunătățirea vieții femeilor din România”, a mai precizat deputatul Pro România.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...