ONU cere o reformă urgentă a sistemului de azil al Uniunii Europene

ONU cere o reformă urgentă a sistemului de azil al Uniunii Europene
ONU cere o reformă urgentă a sistemului de azil al Uniunii Europene. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29/09/2020, 14:11

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) face apel la punerea în practică „de urgență” a reformei sistemului de azil al Uniunii Europene.

Prezentat săptămâna trecută de către Comisia Europeană, „Pactul european privind migrația și azilul” prevede că statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să participe la distribuirea refugiaților din statele europene afectate de criza migrației, iar dacă nu doresc să preia solicitanți de azil, vor trebui să participe la repatrierea celor ale căror cereri de azil au fost respinse sau să aducă alte contribuții, cum ar fi participarea la înființarea de noi tabere de refugiați, notează Agerpres.

Propunerea Comisiei urmează să fie discutată de reprezentanții statelor membre, dar discuțiile se anunță a fi foarte dificile.

„Următoarele luni vor fi decisive. Sper că va putea fi pus în practică un sistem, care va putea totuşi fi îmbunătățit ulterior”, a subliniat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Grandi a avut o reuniune la Bruxelles cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, și cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Oficialul ONU a salutat progresele făcute de statele europene, precum recunoașterea obligației salvării pe mare, dar s-a arătat foarte rezervat în legătură cu unele aspecte ale sistemului european de azil.

„Nu trebuie să existe nicio ‘externalizare’ în teorie sau în practică. Persoanele trebuie să aibă dreptul de a intra pe teritoriul european pentru a-şi vedea cererea de azil examinată corespunzător. Acest lucru nu se poate face în afara Europei”, a spus Filippo Grandi.

Ce prevede noul plan european privind azilul?

La cinci ani de la criza migrației din 2015, „Pactul european asupra migrației și azilului” prevede ca statele care nu doresc să preia migranți să participe la repatrierea acelora ale căror cereri de azil sut respinse sau să aducă alt tip de contribuții, precum participarea la înființarea de tabere de refugiați.

Proiectul introduce un mecanism de „solidaritate obligatorie” între statele membre, mecanism ce ar urma să fie activat în momentul în care unul dintre aceste state se află „sub presiune” sau într-o „situație de urgență”

Soluția este descrisă de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un echilibru „just și rezonabil” între „responsabilitate și solidaritate” între țările din Blocul comunitar. Astfel, noul plan are ca scop să convingă și statele care au refuzat până acum cotele de refugiați, precum Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia sau Austria.

Noul plan revizuiește principiul din „Regulamentul Dublin”, potrivit căruia prima țară din UE în care ajunge un migrant este responsabilă pentru soluționarea cererii de azil a acestuia. Revizuirea acestui principiu a fost cerută în special de statele aflate în prima linie, precum Grecia sau Italia.

Potrivit noii propuneri, țara care va decide asupra cererii de azil va fi aceea unde migrantul are o rudă sau unde a muncit sau studiat. În celelalte cazuri, prima ţară de sosire va rămâne în continuare responsabilă cu soluţionarea acestei cereri, dar aceasta poate solicita Comisiei Europene în cazul unei presiuni migratorii activarea unui „mecanism de solidaritate obligatorie”.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată