ONU cere o reformă urgentă a sistemului de azil al Uniunii Europene

ONU cere o reformă urgentă a sistemului de azil al Uniunii Europene
ONU cere o reformă urgentă a sistemului de azil al Uniunii Europene. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29/09/2020, 14:11

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) face apel la punerea în practică „de urgență” a reformei sistemului de azil al Uniunii Europene.

Prezentat săptămâna trecută de către Comisia Europeană, „Pactul european privind migrația și azilul” prevede că statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să participe la distribuirea refugiaților din statele europene afectate de criza migrației, iar dacă nu doresc să preia solicitanți de azil, vor trebui să participe la repatrierea celor ale căror cereri de azil au fost respinse sau să aducă alte contribuții, cum ar fi participarea la înființarea de noi tabere de refugiați, notează Agerpres.

Propunerea Comisiei urmează să fie discutată de reprezentanții statelor membre, dar discuțiile se anunță a fi foarte dificile.

„Următoarele luni vor fi decisive. Sper că va putea fi pus în practică un sistem, care va putea totuşi fi îmbunătățit ulterior”, a subliniat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Grandi a avut o reuniune la Bruxelles cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, și cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Oficialul ONU a salutat progresele făcute de statele europene, precum recunoașterea obligației salvării pe mare, dar s-a arătat foarte rezervat în legătură cu unele aspecte ale sistemului european de azil.

„Nu trebuie să existe nicio ‘externalizare’ în teorie sau în practică. Persoanele trebuie să aibă dreptul de a intra pe teritoriul european pentru a-şi vedea cererea de azil examinată corespunzător. Acest lucru nu se poate face în afara Europei”, a spus Filippo Grandi.

Ce prevede noul plan european privind azilul?

La cinci ani de la criza migrației din 2015, „Pactul european asupra migrației și azilului” prevede ca statele care nu doresc să preia migranți să participe la repatrierea acelora ale căror cereri de azil sut respinse sau să aducă alt tip de contribuții, precum participarea la înființarea de tabere de refugiați.

Proiectul introduce un mecanism de „solidaritate obligatorie” între statele membre, mecanism ce ar urma să fie activat în momentul în care unul dintre aceste state se află „sub presiune” sau într-o „situație de urgență”

Soluția este descrisă de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un echilibru „just și rezonabil” între „responsabilitate și solidaritate” între țările din Blocul comunitar. Astfel, noul plan are ca scop să convingă și statele care au refuzat până acum cotele de refugiați, precum Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia sau Austria.

Noul plan revizuiește principiul din „Regulamentul Dublin”, potrivit căruia prima țară din UE în care ajunge un migrant este responsabilă pentru soluționarea cererii de azil a acestuia. Revizuirea acestui principiu a fost cerută în special de statele aflate în prima linie, precum Grecia sau Italia.

Potrivit noii propuneri, țara care va decide asupra cererii de azil va fi aceea unde migrantul are o rudă sau unde a muncit sau studiat. În celelalte cazuri, prima ţară de sosire va rămâne în continuare responsabilă cu soluţionarea acestei cereri, dar aceasta poate solicita Comisiei Europene în cazul unei presiuni migratorii activarea unui „mecanism de solidaritate obligatorie”.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu