INSP: Trend ascendent al pandemiei de COVID-19 în majoritatea județelor. Număr-record al focarelor și zonelor cu grad ridicat de vulnerabilitate

INSP: Trend ascendent al pandemiei de COVID-19 în majoritatea județelor. Număr-record al focarelor și zonelor cu grad ridicat de vulnerabilitate
Harta vulnerabilității în fața COVID-19 / Sursa: INSP
Publicat: 06/10/2020, 12:38

Un singur județ, Mehedinți, a înregistrat un trend descendent al incidenței COVID-19, iar 13 au un trend stabil, restul, majoritatea județelor, a avut o evoluție ascendentă, arată raportul săptămânal al Centrului Naționale de Suprevegherea și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), dat publicității marți.

Evoluția pandemiei de COVID-19 în majoritatea județelor, 27, și în Capitală, s-a înregistrat un trend ascendent, arată analiza săptămânală a CNSCBT.

Mai mult, în 22 județe și municipiul București se înregistrează o rata de incidentă cumulată de peste 100/100.000 locuitori, în creștere față de săptămâna anterioară, când aceasta era raportată în București și 15 județe.

Conform datelor valabile la data de 4 octombrie, numărul total al deceselor înregistrate în România a trecut de pragul de 5.000, ajungând la 5.048.

A fost în creștere și numărul focarelor, un record în ultimele săptămâni, respectiv 174, față de 102, săptămâna anterioară.

Analiza CNSCBT include și tipul de unități în care au fost înregistate focare în ultimele două săptămâni, respectiv 21 septembrie – 4 octombrie, respectiv un total de 276 de focare, față de 222 în segmentul similar anterior, dintre care majoritatea în centrele rezidențiale pentru copii și vârstnici – 49, cu 1.200 de cazuri confirmate. Numărul celor raportate din unitățile de învățământ a ajuns la 26, cu 118 cazuri confirmate, un număr dublu față de cele două săptămâni anterioare, respectiv 13 focare, cu 58 de cazuri.

Bureștiul și 16 județe, cu grad ridicat de vulnerabilitate

În plus, Capitala reintră în categoria zonelor cu vulnerabilitate ridicată, spre desosebire de săptămâna anterioară, alături de un număr ridicat al județelor cu grad ridicat de vulnerabilitate. Respectiv 16 județe: Alba, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vâlcea.

Săptămâna anterioară erau șase județe în această categorie, respectiv: Alba, Brașov, Cluj, Constanța, Iași și Prahova. Indicator cantitativ arată capacitatea sistemului de răspuns, calculat în baza ratei de incidență, numărului de focare, ratei de transmitere, gradului de ocupare a paturilor din secțiile Covid 19 și secțiile ATI.

Per ansamblu, în săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Neamț și Cluj. 30.4% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Sibiu, Bacău și Caraș Severin.

1 din 25 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical, numărul total fiind foarte aproape de 5.000 de cazuri, respectiv 4.997.

81.4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbați. 95.3% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

INSP – Raport saptamanal (EpiSaptamana39) by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...