Rudy Giuliani, anchetat în SUA pentru activitatea din România. Ce acuzații i se aduc fostului avocat al lui Donald Trump

Rudy Giuliani, anchetat în SUA pentru activitatea din România. Ce acuzații i se aduc fostului avocat al lui Donald Trump
Rudy Giuliani, anchetat în SUA pentru activitatea din România. Ce acuzații i se aduc fostului avocat al lui Donald Trump / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/05/2021, 08:55

Departamentul american de Justiție îl anchetează pe Rudy Giuliani pentru legăturile sale cu România, au declarat două surse judiciare, apropiate cazului fostului avocat al lui Trump.

Luna trecută, agenții FBI au descins în apartamentul și biroul lui Rudy Giuliani din New York, de unde au ridicat telefoane și computere, în cadrul unei anchete care vizează activitățile acestuia peste hotare, scrie Politico.com.

Giuliani a spus că „nu a reprezentat niciodată o entitate străină”. Acesta a precizat că stipulează clar în contracte că nu va face lobby în numele unor entități străine și nici nu le va reprezenta.

În 2018, Giuliani i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care a condamnat „excesele” DNA și a cerut o amnistie pentru cei condamnați de către această instituție, în anii recenți.

„Omisiunile” din scrisoarea lui Giuliani

Ceea ce nu a menționat Giuliani în scrisoare este că a trimis-o în numele Freeh Group, o firmă de consultanță înființată de fostul director FBI Louis Freeh, care l-a plătit pe fostul primar al New York-ului să lucreze a „proiectul” din România.

În 2018, Giuliani a refuzat să spună suma primită și a spus că scrisoarea respectivă este singura sa activitate care a avut legătură cu România.

Politico precizează că omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu, condamnat la șapte ani de închisoare în România pentru fapte de corupție, l-a angajat pe Freeh în 2016 să analizeze dovezile împotriva sa.

Freeh Group ar fi descoperit „numeroase lacune factuale și judiciare” în cazul care a dus la condamnarea lui Popoviciu. Un purtător de cuvânt a declarat, pentru POLITICO, că Iohannis nu a răspuns niciodată la scrisoarea lui Giuliani.

În 2015, Popoviciu l-a angajat și pe Hunter Biden, fiul actualului președinte al SUA, Joe Biden, pentru a-l ajuta să scape de ancheta în care era acuzat de corupție. Hunter Biden nu mai lucra pentru Popoviciu atunci când Giuliani s-a implicat în caz, în 2018.

Giuliani l-a criticat dur pe Hunter Biden pentru legăturile sale cu companii străine din Ucraina și China.

Popoviciu și partenerii săi de afaceri au deținut mai multe francize Pizza Hut și KFC și lanțuri hoteliere în România.

„Nu știu nimic despre legăturile sale cu România. L-am întâlnit când a fost invitat să susțină un discurs, dar nu am păstrat contactul”, a declarat Popoviciu, întrebat de implicarea lui Giuliani în România.

Giuliani, plătit de Freeh Group

Giuliani nu a vorbit despre activitatea sa în România, dar a declarat pentru The Guardian, întrebat fiind dacă scrisoare trimisă lui Iohannis a avut legătură cu cazul Popoviciu: „Situația nu este de asemenea natură. Scrisoarea vorbește de la sine. Restul puteți afla de la clientul meu”. Giuliani și-a bazat scrisoarea pe un „raport” al celor de la Freeh și Freeh Group „i-a plătit onorariul”.

Activitatea lui Giuliani în România a atras atenția anchetatorilor federali. Dacă activitatea sa în România a vizat doar influențarea oficialilor guvernamentali de la București, fără să vizeze SUA, fostul avocat al lui Trump nu va fi obligat să dezvăluie natura implicării sale, în fața Departamentului de Justiție.

Ucraina și România nu sunt singurele țări unde Giuliani a avut activități în ultimii ani. Fostul primar a fost partener al unei firme de avocatură, Bracewell & Giuliani, cu un birou în Kazahstan. De asemenea, firma de consultanță a lui Giuliani și-a oferit serviciile unei companii energetice din Qatar și a semnat un contract pentru instruirea angajaților din instituțiile judiciare, cu Ministerul de Interne din Bahrain, în 2019.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana