Rudy Giuliani, anchetat în SUA pentru activitatea din România. Ce acuzații i se aduc fostului avocat al lui Donald Trump

Rudy Giuliani, anchetat în SUA pentru activitatea din România. Ce acuzații i se aduc fostului avocat al lui Donald Trump
Rudy Giuliani, anchetat în SUA pentru activitatea din România. Ce acuzații i se aduc fostului avocat al lui Donald Trump / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/05/2021, 08:55

Departamentul american de Justiție îl anchetează pe Rudy Giuliani pentru legăturile sale cu România, au declarat două surse judiciare, apropiate cazului fostului avocat al lui Trump.

Luna trecută, agenții FBI au descins în apartamentul și biroul lui Rudy Giuliani din New York, de unde au ridicat telefoane și computere, în cadrul unei anchete care vizează activitățile acestuia peste hotare, scrie Politico.com.

Giuliani a spus că „nu a reprezentat niciodată o entitate străină”. Acesta a precizat că stipulează clar în contracte că nu va face lobby în numele unor entități străine și nici nu le va reprezenta.

În 2018, Giuliani i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care a condamnat „excesele” DNA și a cerut o amnistie pentru cei condamnați de către această instituție, în anii recenți.

„Omisiunile” din scrisoarea lui Giuliani

Ceea ce nu a menționat Giuliani în scrisoare este că a trimis-o în numele Freeh Group, o firmă de consultanță înființată de fostul director FBI Louis Freeh, care l-a plătit pe fostul primar al New York-ului să lucreze a „proiectul” din România.

În 2018, Giuliani a refuzat să spună suma primită și a spus că scrisoarea respectivă este singura sa activitate care a avut legătură cu România.

Politico precizează că omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu, condamnat la șapte ani de închisoare în România pentru fapte de corupție, l-a angajat pe Freeh în 2016 să analizeze dovezile împotriva sa.

Freeh Group ar fi descoperit „numeroase lacune factuale și judiciare” în cazul care a dus la condamnarea lui Popoviciu. Un purtător de cuvânt a declarat, pentru POLITICO, că Iohannis nu a răspuns niciodată la scrisoarea lui Giuliani.

În 2015, Popoviciu l-a angajat și pe Hunter Biden, fiul actualului președinte al SUA, Joe Biden, pentru a-l ajuta să scape de ancheta în care era acuzat de corupție. Hunter Biden nu mai lucra pentru Popoviciu atunci când Giuliani s-a implicat în caz, în 2018.

Giuliani l-a criticat dur pe Hunter Biden pentru legăturile sale cu companii străine din Ucraina și China.

Popoviciu și partenerii săi de afaceri au deținut mai multe francize Pizza Hut și KFC și lanțuri hoteliere în România.

„Nu știu nimic despre legăturile sale cu România. L-am întâlnit când a fost invitat să susțină un discurs, dar nu am păstrat contactul”, a declarat Popoviciu, întrebat de implicarea lui Giuliani în România.

Giuliani, plătit de Freeh Group

Giuliani nu a vorbit despre activitatea sa în România, dar a declarat pentru The Guardian, întrebat fiind dacă scrisoare trimisă lui Iohannis a avut legătură cu cazul Popoviciu: „Situația nu este de asemenea natură. Scrisoarea vorbește de la sine. Restul puteți afla de la clientul meu”. Giuliani și-a bazat scrisoarea pe un „raport” al celor de la Freeh și Freeh Group „i-a plătit onorariul”.

Activitatea lui Giuliani în România a atras atenția anchetatorilor federali. Dacă activitatea sa în România a vizat doar influențarea oficialilor guvernamentali de la București, fără să vizeze SUA, fostul avocat al lui Trump nu va fi obligat să dezvăluie natura implicării sale, în fața Departamentului de Justiție.

Ucraina și România nu sunt singurele țări unde Giuliani a avut activități în ultimii ani. Fostul primar a fost partener al unei firme de avocatură, Bracewell & Giuliani, cu un birou în Kazahstan. De asemenea, firma de consultanță a lui Giuliani și-a oferit serviciile unei companii energetice din Qatar și a semnat un contract pentru instruirea angajaților din instituțiile judiciare, cu Ministerul de Interne din Bahrain, în 2019.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia