EXCLUSIV VIDEO| De ce se propagă atât de rapid incendiile în secțiile ATI. Ce arată un experiment

Publicat: 01/10/2021, 15:20

Un experiment făcut la solicitarea publicației Gândul de un distribuitor de generatoare de oxigen arată că orice scânteie oricât de mică ar fi este suficientă pentru a aprinde focul în prezența unei concentrații de oxigen.

Vedem, mai întâi, cum arde o bucată de hârtie în mod obișnuit, în aerul pe care îl respirăm. Apoi, vedem ce se întâmplă cu hârtia și cum arde o apropiem de oxigenul medical. Puteți observa că hârtia arde mult mai repede și la o temperatură mai mare față de arderea obișnuită.

Gheorghe Stoian, un inginer care lucrează cu aparatura medicală din spitalele românești, a explicat pentru Gândul că focul într-o secție de Terapie Intensivă se poate aprinde din mai multe motive, inclusiv din cauza unei simple defecțiuni de la nivelul instalației electrice sau de la o priză defectă.

Cum se poate propaga flacăra

Poate să fie ba din cauza unei defecțiuni de la nivelul unui aparat, ori de la o priză care nu este conformă și imediat poate face o flamă. E suficientă o scânteie în preajma unei concentrații de oxigen și se poate aprinde totul. Știm foarte bine că focul este întreținut de oxigen.Pentru ca el să ardă are nevoie de oxigen și cu cât primește mai mult oxigen, cu atât flacăra este mai mare. Flacăra într-un mediu normal arde închis, mocnit, însă în momentul în care ai băgat oxigen arderea se întreține”, spune inginerul.

În continuare, inginerul spune că în multe spitale din România lipsesc elemente de siguranță, cum ar fi detectorii de flacară.

Toate secțiile de terapie intensivă ar trebui supravegheate video. Nu în toate spitalele sunt supravegheate. Foarte puține saloane dispun de acești detectori de incendiu. E nevoie de senzori ca să avertizeze și să măsoare atunci când concentrația de oxigen este mai mare. Medicii și asistenții nu stau mereu în salon. Este nevoie de un centru de supraveghere în fiecare spital pentru a depista aceste lucruri și în fiecare cameră să există acele dispozitive care să avertizeze atunci când concentrația este prea ridicată pentru a se lua urgent măsuri, explică inginerul Gheorghe Stoian.

Incendiile cu victime din pandemie

Începând cu 14 noiembrie 2020, au izbucnit 12 incendii la spitalele din România. Unele au fost minore și au fost stinse de angajați, altele au degajat doar fum și au eu existat intoxicații cu fum. În schimb, altele au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo.

Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit, vineri, 1 octombrie, la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Inițial autoritățile au anunțat că 9 pacienți de la Terapie Intensivă au murit, însă procurorul de caz a declarat ulterior că sunt, de fapt, 6  decese. Totodată, alți zeci de pacienți au fost evacuați și transferați la alte trei spitale.

Spitalul Județean Piatra Neamț (14 noiembrie 2020), 10 decese.  În valul doi al pandemiei un incendiu a curmat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț și medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave. Ulterior, acesta a fost transferat în Belgia. Ancheta în acest caz nu a fost finalizată nici până în acest moment.

 Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș (29 ianuarie 2020), 17 decese. A urmat valul 3 unde a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală și unde au murit 17 oameni.  Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. A cincea victimă a fost găsită carbonizată, în baie, la câteva ore după incendiu. În total, bilanțul deceselor a urcat la 17 zilele următoare. Patru saloane au fost distruse în urma incendiului.

Spitalul Victor Babeș și TIR-ul ATI (3 morți). Pe 12 aprilie, alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de COVID-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie 2021. Doi angajați au fost reținuți.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...