Primarul Constanței, Vergil Chițac, explică de ce nu a aprobat cererea de finanțare a Spitalului de boli infecțioase pentru un sistem de detecție a incendiilor

Publicat: 02/10/2021, 13:12
Actualizat: 02/10/2021, 14:22

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a transmis un mesaj video în urma tragediei de vineri dimineața de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecţioase, care se află în subordinea municipalității. Șapte pacienți și-au pierdut viața în incendiul devastator, iar în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Edilul -șef și-a exprimat condoleanțele și a explicat stadiul proiectului de renovare a unității sanitare care funcționa cu nereguli, inclusiv în privința instalațiilor electrice și a sistemului de detecție a incendiilor, conform rapoartelor oficiale.

Vergil Chițac a transmis condoleanța familiilor victimelor și, în același timp, a mulțumit instituțiilor echipelor de intervenție, într-un mesaj video postat, vineri seara pe contul de Facebook al Primăriei Constanța.

Procurorul de caz din dosarul incendiului de la Constanța, Sadîc Zafer, a declarat vineri că deja au fost audiaţi câţiva dintre pacienţii care au asistat la tragedie, iar cercetarea este în plină desfăşurare.  Toate cele şapte victime care și-au pierdut viața au fost identificate.

„Dragi constănțeni, astăzi (vineri – n.r.) este o zi foarte tristă pentru noi: șapte concitadini și-au pierdut viața, din păcate, în dezastrul de la Spitalul de boli infecțioase. Sunt alături de familiile lor, regret nespus ce s-a întâmplat, au toată compasiunea și le transmit toate condoleanțele mele”, a afirmat edilul-șef al municipiului de la malul Mării Negre.

El le-a mulțumit instituțiilor și personalului care au acționat pentru a salva viețile pacienților și pentru limita proporțiile dezastrului de la spitalul aflat în subordonarea Consiliului Local al municipiului Constanța. Vergil Chițac a precizat că a fost prezent împreună cu viceprimarul Ionuț Rusu în cinci minute după pompieri și a detaliat toate măsurile luate în prima fază a intervenției, până la securizarea zonei după dezastru.

În ce stadiu sunt investițiile anunțate

„Trebuie să vă spun și să vă asigur că din primele momente ale mandatulu meu mi-am concentrat atenția pe ceea ce înseamnă servicii de sănătate. Acest spital este inclus într-un proiect european la Ministerul Dezvoltării în perioada următoare, după ce noi ne-am făcut treaba și am depus acolo un proiect competitiv, ca dovadă că a fost selectat și a obținut 88 de puncte”, a spus primarul Constanței.

Este vorba de un proiect european de eficiență energetică care se regăsește în Planul strategic 2020 – 2025 al Spitalului clinic de boli infecțioase din Constanța, proiect care a făcut ca obiectivele de investiții ale spitalului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, respectiv pentru instalarea unui sistem de detecție incendiu să fie tăiate de pe lista pentru 2021.

Conform documentului citat, acest proiect este una dintre prioritățile pe termen mediu (2 ani) – 2021 – 2022: Modernizarea spitalului prin proiectul de eficientizare energetică demarat în parteneriat cu Primăria Muncipiului Constanța, aflat în stadiul DALI – respectiv în faza incipientă a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, prin care se va renova tot spitalul.

„Săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru achiziția proiectului tehnic. Trebuie să înțelegeți: noi nu am așteptat să primim banii din fonduri europene ca să fie semnat acest proiect și am fost proactivi, în sensul că am început derularea achiziției proiectului tehnic. După ce proiectul va fi finalizat și ne va fi predat, conform contractului, în următoarele două luni, atunci vom începe procedura de achiziție a lucrărilor, cu autorizație de construcție, cu toate avizele. Este un proiect de reabilitare în totalitate a acestui spital, o reabilitare energetică care va schimba complet fața lui. Vor fi toate instalațiile schimbate”, a explicat primarul.

Edilul-șef a explicat că responsabilii spitalului au solicitat fonduri pentru proiectul de detecție a incendiilor, dar în momentul cererii, în decembrie, procedura amintită, pentru refacreea întregului sistem mai sus era deja în derulare. „Era normal ca să nu finanțăm cererea de la spitalul de Boli infecțioase atâa timp cât noi lucrasem deja la o documentație, care era inclusă într-un proiect, proiect care era în evaluare, noi nu mai putea scoate acea porțiune din evaluare fără a nu strica tot rezultatul evaluării și era – așa, pentru dvs – și o dublă finanțare, deci lucrurile nu puteau făcute”, a spus Vergil Chițac.

„În momentele de criză este uşor să îţi îndrepţi nemulţumirile împotriva celor cu responsabilitate din partea autorităţilor publice. Este o reacţie de înţeles şi firească. Cu toate acestea, vreau să fiu foarte clar în a-i atenţiona pe cei care politizează această tragedie sau pe cei care îşi transformă frustrările politice în acuze total neinformate împotriva mea sau a altor autorităţi”, a transmis Vergil Chiţac, într-un mesaj publicat de Adevărul.

Ce nereguli au găsit inspectorii IGSU

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța fusese inclus pe lista unităților sanitare cu probleme în privința dotărilor pentru avertizarea incendiilor și a instalațiilor electrice, în raportul elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după controalele demarate după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară.

Conform raportului, în Spitalul de boli infecțioase Constanța nu funcționau instalațiile de detectie, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice aveau probleme. „Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau supreasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominal a circuitelor”, se arăta în raport. În plus, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, se arată în raportul IGSU.

Întrebat, vineri, dacă Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța are aviz de securitate la incendiu din partea ISU, col. Mihail-Cristian Amarandei, șeful ISU Constanța a răspuns: „Spitalul de Boli Infecțioase funcționează conform normelor, la data dării în exploatare. Deci, nu necesita (aviz PSI – n.r.). Nu m-am uitat pe document acum (dacă spitalul avea instalație de detecție a fumului). Au fost și aici identificate anumite nereguli (n.r. -la contoalele din februarie). Au fost și aspecte tehnice și aspecte organizatorice. Vom reveni cu un comunicat în care vom transmite toate detaliile acestea”.

Din primele informații circuitul electric ar fi fost astfel suprasolicitat și una dintre prize ar fi cedat. În fiecare dintre ultimele 3 valuri ale pandemiei secțiile ATI s-au confruntat cu incendii sau defecțiuni care au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo. În valul 2 un incendiu a luat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț, în valul 3 a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală (17 morți), iar un TIR ATI de la Spitalul Victor Babeș din București s-a defectat (3 morți).

Premierul Florin Cîțu l-a demis vineri pe șeful Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vlad-Teodor Berbecar, în urma incendiului, și i-a solicitat primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, demiterea managerului instituției medicale, Stela Halichidis, dat fiind faptul că spitalul se află în subordinea municipalității.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Cea mai urmărită televiziune din România. PRO TV, învinsă de un post de știri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?