Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor
Autoritățile au ratat misiunea de salvare a celor doi ostatici
Publicat: 10/11/2021, 18:55
Actualizat: 10/11/2021, 19:42

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română sunt cercetați de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău în cazul morții celor doi ostatici uciși, la Onești, de Gheorghe Moroșan. Șefii din Poliție sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce, din cauza pasivității lor în ce privește misiunea de salvare a celor doi oameni nevinovați, aceștia au fost omorâți cu bestialitate de bărbatul care îi ținea ostatici, după ce au fost chinuiți mai bine de șase ore.

La data de 1 martie, doi meșteri care veniseră pentru lucrări de renovare în fostul apartament din Onești al soților Gheorghe și Aurelea Moroșan au fost luați ostatici de fostul proprietar, care, după ce i-a amenințat cu un cuțit, le-a legat mâinile la spate cu niște coliere din plastic, cumpărate cu acest scop chiar de către soția sa.

Soții Moroșan voiau astfel să-și recupereze locuința care fusese executată silit de Chimcomplex SA, societate la care Aurelea lucrase ca gestionară. Din cauza unor furturi de materiale care i-au fost imputate, aceasta a pierdut casa.

Evacuați din apartament, soții Moroșan se mutaseră în casa bătrânească de la Bogdănești, dar bărbatul îi rugase pe foștii lui vecini să-l anunțe dacă intră cineva în casă.

Când cei doi muncitori au venit să schimbe instalația electrică pentru ca apartamentul să poată fi pus în vânzare, Moroșan a fost sunat imediat. Bărbatul, înarmat cu un cuțit și însoțit de soție, a plecat de urgență la Onești. Avea un plan despre care credea că îi va aduce fie 300.000 de euro, fie o hotărâre judecătorească favorabilă, prin care să-și primească apartamentul înapoi.

Ajuns la fostul său apartament, Moroșan i-a amenințat pe cei doi muncitori cu cuțitul și i-a legat, după care, timp de șase ore, a avut un dialog cu autoritățile de la Bacău, care a nu a dus, însă, nicăieri. După șase ore de negocieri sterile, unul dintre ostatici l-a lovit cu piciorul pe Moroșanu, iar acesta i-a înjunghiat cu bestalitate. Abia atunci, trupele de intervenție ale IPJ Băcău au descins în apartament și l-au imobilizat pe răpitorul criminal, după ce l-au împușcat cu muniție din cauciuc.

Acuzați că nu l-au „neutralizat” pe Gheorghe Moroșan

Inițial, conducerea Poliției Române a plasat vina exclusiv asupra factorilor de decizie ai IPJ Bacău, pe care i-a acuzat că ar fi transmis la București informații false.

Totuși, potrivit normelor interne ale Poliției Române, sigura structură competentă să intervină în cazul luărilor de ostatici este Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), din cadrul IGPR, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să ajungă la fața locului.

Ca urmare, după ce i-au audiat pe polițiștii băcăuani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care au intrumentat dosarul de omor, au constatat posibile infracțiuni comise de unii chestori din Poliția Română. De aceea, au întocmit un dosar separat, pe care l-au trimis la Parchetul Curții de Apel Bacău, competent să instrumenteze cauze în care sunt cercetați polițiști cu gradul profesional de chestor.

După aproape jumătate de an de la sesizare, procurorii Parchetului Curții de Apel au anunțat că s-a demarat urmărirea penală pe numele a patru polițiști cu funcții de conducere, pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Procurorii au arătat că cei patru au calitatea de suspecți, pentru că ar fi încălcat legea de funcționare a Poliției Române și proceduri interne și nu și-ar fi îndeplinit obligațiile profesionale, în sensul că nu s-a reușit imobilizarea sau „neutralizarea” lui Gheorghe Moroșan, fapt care a dus la moartea celor doi ostatici.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto