Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor
Autoritățile au ratat misiunea de salvare a celor doi ostatici
Publicat: 10/11/2021, 18:55
Actualizat: 10/11/2021, 19:42

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română sunt cercetați de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău în cazul morții celor doi ostatici uciși, la Onești, de Gheorghe Moroșan. Șefii din Poliție sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce, din cauza pasivității lor în ce privește misiunea de salvare a celor doi oameni nevinovați, aceștia au fost omorâți cu bestialitate de bărbatul care îi ținea ostatici, după ce au fost chinuiți mai bine de șase ore.

La data de 1 martie, doi meșteri care veniseră pentru lucrări de renovare în fostul apartament din Onești al soților Gheorghe și Aurelea Moroșan au fost luați ostatici de fostul proprietar, care, după ce i-a amenințat cu un cuțit, le-a legat mâinile la spate cu niște coliere din plastic, cumpărate cu acest scop chiar de către soția sa.

Soții Moroșan voiau astfel să-și recupereze locuința care fusese executată silit de Chimcomplex SA, societate la care Aurelea lucrase ca gestionară. Din cauza unor furturi de materiale care i-au fost imputate, aceasta a pierdut casa.

Evacuați din apartament, soții Moroșan se mutaseră în casa bătrânească de la Bogdănești, dar bărbatul îi rugase pe foștii lui vecini să-l anunțe dacă intră cineva în casă.

Când cei doi muncitori au venit să schimbe instalația electrică pentru ca apartamentul să poată fi pus în vânzare, Moroșan a fost sunat imediat. Bărbatul, înarmat cu un cuțit și însoțit de soție, a plecat de urgență la Onești. Avea un plan despre care credea că îi va aduce fie 300.000 de euro, fie o hotărâre judecătorească favorabilă, prin care să-și primească apartamentul înapoi.

Ajuns la fostul său apartament, Moroșan i-a amenințat pe cei doi muncitori cu cuțitul și i-a legat, după care, timp de șase ore, a avut un dialog cu autoritățile de la Bacău, care a nu a dus, însă, nicăieri. După șase ore de negocieri sterile, unul dintre ostatici l-a lovit cu piciorul pe Moroșanu, iar acesta i-a înjunghiat cu bestalitate. Abia atunci, trupele de intervenție ale IPJ Băcău au descins în apartament și l-au imobilizat pe răpitorul criminal, după ce l-au împușcat cu muniție din cauciuc.

Acuzați că nu l-au „neutralizat” pe Gheorghe Moroșan

Inițial, conducerea Poliției Române a plasat vina exclusiv asupra factorilor de decizie ai IPJ Bacău, pe care i-a acuzat că ar fi transmis la București informații false.

Totuși, potrivit normelor interne ale Poliției Române, sigura structură competentă să intervină în cazul luărilor de ostatici este Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), din cadrul IGPR, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să ajungă la fața locului.

Ca urmare, după ce i-au audiat pe polițiștii băcăuani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care au intrumentat dosarul de omor, au constatat posibile infracțiuni comise de unii chestori din Poliția Română. De aceea, au întocmit un dosar separat, pe care l-au trimis la Parchetul Curții de Apel Bacău, competent să instrumenteze cauze în care sunt cercetați polițiști cu gradul profesional de chestor.

După aproape jumătate de an de la sesizare, procurorii Parchetului Curții de Apel au anunțat că s-a demarat urmărirea penală pe numele a patru polițiști cu funcții de conducere, pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Procurorii au arătat că cei patru au calitatea de suspecți, pentru că ar fi încălcat legea de funcționare a Poliției Române și proceduri interne și nu și-ar fi îndeplinit obligațiile profesionale, în sensul că nu s-a reușit imobilizarea sau „neutralizarea” lui Gheorghe Moroșan, fapt care a dus la moartea celor doi ostatici.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
NU mai pot avea PERMIS DE CONDUCERE! Anunț de ultim moment pentru toți șoferii din...
Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu au făcut senzație la o petrecere de fițe. Și-au făcut...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului