Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor
Autoritățile au ratat misiunea de salvare a celor doi ostatici
Publicat: 10/11/2021, 18:55
Actualizat: 10/11/2021, 19:42

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română sunt cercetați de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău în cazul morții celor doi ostatici uciși, la Onești, de Gheorghe Moroșan. Șefii din Poliție sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce, din cauza pasivității lor în ce privește misiunea de salvare a celor doi oameni nevinovați, aceștia au fost omorâți cu bestialitate de bărbatul care îi ținea ostatici, după ce au fost chinuiți mai bine de șase ore.

La data de 1 martie, doi meșteri care veniseră pentru lucrări de renovare în fostul apartament din Onești al soților Gheorghe și Aurelea Moroșan au fost luați ostatici de fostul proprietar, care, după ce i-a amenințat cu un cuțit, le-a legat mâinile la spate cu niște coliere din plastic, cumpărate cu acest scop chiar de către soția sa.

Soții Moroșan voiau astfel să-și recupereze locuința care fusese executată silit de Chimcomplex SA, societate la care Aurelea lucrase ca gestionară. Din cauza unor furturi de materiale care i-au fost imputate, aceasta a pierdut casa.

Evacuați din apartament, soții Moroșan se mutaseră în casa bătrânească de la Bogdănești, dar bărbatul îi rugase pe foștii lui vecini să-l anunțe dacă intră cineva în casă.

Când cei doi muncitori au venit să schimbe instalația electrică pentru ca apartamentul să poată fi pus în vânzare, Moroșan a fost sunat imediat. Bărbatul, înarmat cu un cuțit și însoțit de soție, a plecat de urgență la Onești. Avea un plan despre care credea că îi va aduce fie 300.000 de euro, fie o hotărâre judecătorească favorabilă, prin care să-și primească apartamentul înapoi.

Ajuns la fostul său apartament, Moroșan i-a amenințat pe cei doi muncitori cu cuțitul și i-a legat, după care, timp de șase ore, a avut un dialog cu autoritățile de la Bacău, care a nu a dus, însă, nicăieri. După șase ore de negocieri sterile, unul dintre ostatici l-a lovit cu piciorul pe Moroșanu, iar acesta i-a înjunghiat cu bestalitate. Abia atunci, trupele de intervenție ale IPJ Băcău au descins în apartament și l-au imobilizat pe răpitorul criminal, după ce l-au împușcat cu muniție din cauciuc.

Acuzați că nu l-au „neutralizat” pe Gheorghe Moroșan

Inițial, conducerea Poliției Române a plasat vina exclusiv asupra factorilor de decizie ai IPJ Bacău, pe care i-a acuzat că ar fi transmis la București informații false.

Totuși, potrivit normelor interne ale Poliției Române, sigura structură competentă să intervină în cazul luărilor de ostatici este Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), din cadrul IGPR, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să ajungă la fața locului.

Ca urmare, după ce i-au audiat pe polițiștii băcăuani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care au intrumentat dosarul de omor, au constatat posibile infracțiuni comise de unii chestori din Poliția Română. De aceea, au întocmit un dosar separat, pe care l-au trimis la Parchetul Curții de Apel Bacău, competent să instrumenteze cauze în care sunt cercetați polițiști cu gradul profesional de chestor.

După aproape jumătate de an de la sesizare, procurorii Parchetului Curții de Apel au anunțat că s-a demarat urmărirea penală pe numele a patru polițiști cu funcții de conducere, pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Procurorii au arătat că cei patru au calitatea de suspecți, pentru că ar fi încălcat legea de funcționare a Poliției Române și proceduri interne și nu și-ar fi îndeplinit obligațiile profesionale, în sensul că nu s-a reușit imobilizarea sau „neutralizarea” lui Gheorghe Moroșan, fapt care a dus la moartea celor doi ostatici.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"Avea dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ! Uluitor...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult