Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor
Autoritățile au ratat misiunea de salvare a celor doi ostatici
Publicat: 10/11/2021, 18:55
Actualizat: 10/11/2021, 19:42

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română sunt cercetați de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău în cazul morții celor doi ostatici uciși, la Onești, de Gheorghe Moroșan. Șefii din Poliție sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce, din cauza pasivității lor în ce privește misiunea de salvare a celor doi oameni nevinovați, aceștia au fost omorâți cu bestialitate de bărbatul care îi ținea ostatici, după ce au fost chinuiți mai bine de șase ore.

La data de 1 martie, doi meșteri care veniseră pentru lucrări de renovare în fostul apartament din Onești al soților Gheorghe și Aurelea Moroșan au fost luați ostatici de fostul proprietar, care, după ce i-a amenințat cu un cuțit, le-a legat mâinile la spate cu niște coliere din plastic, cumpărate cu acest scop chiar de către soția sa.

Soții Moroșan voiau astfel să-și recupereze locuința care fusese executată silit de Chimcomplex SA, societate la care Aurelea lucrase ca gestionară. Din cauza unor furturi de materiale care i-au fost imputate, aceasta a pierdut casa.

Evacuați din apartament, soții Moroșan se mutaseră în casa bătrânească de la Bogdănești, dar bărbatul îi rugase pe foștii lui vecini să-l anunțe dacă intră cineva în casă.

Când cei doi muncitori au venit să schimbe instalația electrică pentru ca apartamentul să poată fi pus în vânzare, Moroșan a fost sunat imediat. Bărbatul, înarmat cu un cuțit și însoțit de soție, a plecat de urgență la Onești. Avea un plan despre care credea că îi va aduce fie 300.000 de euro, fie o hotărâre judecătorească favorabilă, prin care să-și primească apartamentul înapoi.

Ajuns la fostul său apartament, Moroșan i-a amenințat pe cei doi muncitori cu cuțitul și i-a legat, după care, timp de șase ore, a avut un dialog cu autoritățile de la Bacău, care a nu a dus, însă, nicăieri. După șase ore de negocieri sterile, unul dintre ostatici l-a lovit cu piciorul pe Moroșanu, iar acesta i-a înjunghiat cu bestalitate. Abia atunci, trupele de intervenție ale IPJ Băcău au descins în apartament și l-au imobilizat pe răpitorul criminal, după ce l-au împușcat cu muniție din cauciuc.

Acuzați că nu l-au „neutralizat” pe Gheorghe Moroșan

Inițial, conducerea Poliției Române a plasat vina exclusiv asupra factorilor de decizie ai IPJ Bacău, pe care i-a acuzat că ar fi transmis la București informații false.

Totuși, potrivit normelor interne ale Poliției Române, sigura structură competentă să intervină în cazul luărilor de ostatici este Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), din cadrul IGPR, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să ajungă la fața locului.

Ca urmare, după ce i-au audiat pe polițiștii băcăuani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care au intrumentat dosarul de omor, au constatat posibile infracțiuni comise de unii chestori din Poliția Română. De aceea, au întocmit un dosar separat, pe care l-au trimis la Parchetul Curții de Apel Bacău, competent să instrumenteze cauze în care sunt cercetați polițiști cu gradul profesional de chestor.

După aproape jumătate de an de la sesizare, procurorii Parchetului Curții de Apel au anunțat că s-a demarat urmărirea penală pe numele a patru polițiști cu funcții de conducere, pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Procurorii au arătat că cei patru au calitatea de suspecți, pentru că ar fi încălcat legea de funcționare a Poliției Române și proceduri interne și nu și-ar fi îndeplinit obligațiile profesionale, în sensul că nu s-a reușit imobilizarea sau „neutralizarea” lui Gheorghe Moroșan, fapt care a dus la moartea celor doi ostatici.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
FOTO. O gimnastă a renunțat la sport și s-a apucat de OnlyFans! Face o avere...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Câţi IT-işti are fiecare judeţ. Cluj şi Timiş la vârf, Mehedinţi şi Giurgiu la coadă
Mașinile pe motorină au o problemă majoră când vine iarna. Iată rezolvarea
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Afacerile cu deșeuri, sparte de procurorii constănțeni! S-a lăsat cu percheziții! Video
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului despre polițistul care a ucis-o pe Raisa. Ce s-a întâmplat peste...
Rusia va ataca Ucraina! Semnalul care provoacă îngrijoare maximă în Europa
Anunțul zilei despre Pfizer! Adevărul despre serul Pfizer-BioNTech. Toți românii trebuie să știe
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...