Prima pagină » Actualitate » Experți ai Comisiei Europene s-au întâlnit cu delegația Ministerului Justiției într-o misiune de evaluare a MCV

Experți ai Comisiei Europene s-au întâlnit cu delegația Ministerului Justiției într-o misiune de evaluare a MCV

Experți ai Comisiei Europene s-au întâlnit cu delegația Ministerului Justiției într-o misiune de evaluare a MCV

Experți ai Comisiei Europene s-au întâlnit cu o delegație a Ministerului Justiției condusă de secretarul de stat Mihai Pașca în cadrul unei noi misiuni de evaluare a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și a Mecanismului Statul de Drept. Referitor la desființarea SIIJ, secretarul de stat Pașca a reafirmat angajamentul în acest sens, menținut de altfel și în programul de guvernare al nou formatei coaliții politice.

„O delegație a Ministerului Justiției condusă de secretarul de stat Mihai Pașca a discutat astăzi cu experți ai Comisiei Europene în cadrul unei noi misiuni de evaluare a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și a Mecanismului Statul de Drept (Rule of Law).

Discuțiile s-au axat în principal pe aspecte tehnice, fiind punctate progresele înregistrate de România față de momentul ultimului raport MCV din luna iunie, respectiv ultimului raport Rule of Law din luna iulie”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Justiției.

În ceea ce privește desființarea SIIJ, șeful delegației Ministerului Justiției a reafirmat angajamentul pe care noua coaliție de guvernare formată din PSD-PNL-UDMR, precizând că recomandările Comisiei vor fi respectate.

„Astfel, referitor la desființarea SIIJ, secretarul de stat Pașca a reafirmat angajamentul în acest sens, menținut de altfel și în programul de guvernare al nou formatei coaliții politice, subliniindu-se intenția de a se respecta recomandările MCV și practica CJUE, totul și în condițiile unui dialog cu corpul magistraților.

În ceea ce privește adoptarea legilor Justiției, reprezentanții MJ au arătat că s-a încheiat dezbaterea publică asupra acestora, noul ministru al Justiţiei urmând să stabilească și să promoveze forma lor finală.  De asemenea, proiectele legilor de punere în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale au fost puse în dezbatere publică” , potrivit aceluiași comunicat al MJ.

S-a remarcat finalizarea Strategiei Naționale Anticorupție 2021- 2025, după preluarea majorității (74%) propunerilor venite în cadrul fazei de dezbatere publică, aceasta urmând a fi supusă aprobării guvernului după instalarea noului Guvern. Experții CE au apreciat abordarea integrată a fenomenului corupției cu cel al criminalității organizate.

Referitor la  funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate s-a punctat adoptarea HG 917/2021 pentru aprobarea Strategiei naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021-2025 „Criminalitatea nu este profitabilă!”, iar directorul general al Agenției – Cornel Călinescu a oferit detalii despre etapele de implementare a acesteia din perioada următoare. Ținta aici este de a crește cu cel puțin 50% valoarea activelor indisponibilizate în cauze penale, aflate în administrarea ANABI, iar pentru creșterea capacității de depozitare și conservare a acestora se va trece la construcția a 5 noi facilități în urma finanțării prin PNRR a acestui obiectiv, cu 13 milioane de euro.

Tot la capitolul investiții, discuțiile s-au referit și la obiectivul digitalizării aparatului de Justiție care va fi finanțat prin PNRR cu 148 milioane de euro – fiind aici prevăzută construirea unui centru național de date, dar și prin POCA cu 25 milioane de euro – fiind vorba aici de dezvoltarea variantei a V-a a aplicației ECRIS.

Tot în cadrul discuţiilor dintre Ministerul Justiției și experți ai Comisiei Europene au mai fost menţionate actele normative adoptate în cursul acestui an referitoare la abrogarea vârstei minime de pensionare de 20 de ani pentru magistraţi, compunerea completelor de apel, admiterea în magistratură, precum şi majorarea schemei de personal ale DNA şi DIICOT.

„Prezentarea făcută de echipa Ministerului Justiției cu privire la progresele înregistrate pe capitolele din MCV a fost apreciată de experții Comisiei Europene. Obiectivul prioritar al Ministerului Justiței rămâne ridicarea MCV pentru România și ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, chiar în cursul anului viitor”, a menționat la finalul întâlnirii secretarul de stat Mihai Pașca.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a vorbit despre desființarea SIIJ, el a precizat că secția va fi desființată până la 31 martie 2022 și va fi reînființată o structură nouă care să se ocupe de dosare.

„Desfiinţarea SIIJ există o asumare la nivelul Coaliţiei, astfel încât până la 31 martie anul viitor să se aplice o iniţiativă legislativă, prin care să se desfiinţeze această structură şi să se reînfiinţeze o nouă structură, care să preia dosarele aflate deja în lucru”, a afirmat premierul.

Citește și

Mediafax
Țara care are internet atât de rapid încât poate descărca întregul catalog Netflix într-o secundă
Digi24
„E doar începutul”. Un grup terorist care revendică asasinarea colonelului SBU Ivan Voronici avertizează că va continua „vânătoarea”
Cancan.ro
Anamaria Gălușcă a murit într-un accident de muncă ȘOCANT. Apropiații sunt devastați!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
Adevarul
Cât a ajuns să câștige un livrator din India în România. „Deci încă o dovadă că se fac bani”
Mediafax
Cod roşu de ploi torenţiale şi vijelii. Zona vizată de avertismentul ANM
Click
Rică Răducanu mătură și servește, pe caniculă, la localul din Neptun. E la un pas de faliment: „Numai barosanii mai lasă bacșiș!” Cât costă ciorba de pește?
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Câți bani câștigă directorul RAAPPS. Vicepremierul Anastasiu: „Sper că s-a pus virgula greșit”
Digi24
Directorul Romsilva, care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, dă în judecată Regia. Teodor Țigan vrea despăgubiri cu dobândă
Cancan.ro
Cum arată acum Kelly, adolescenta frumoasă din Salvați de Clopoțel, la 32 de ani de la terminarea serialului
Ce se întâmplă doctore
Cine își mai aduce aminte de ea? Imagini rare cu Fosta Miss România! Acum e criticată că s-a îngrășat enorm
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
StirileKanalD
VIDEO Motivul șocant pentru care Emil Gânj și-ar fi ucis fosta iubită. Mama Andei rupe tăcerea: „În fiecare zi îi era frică”
KanalD
Incendiu de proporții la festivalul Tomorrowland, chiar înainte de deschidere! Scena principală a fost mistuită de flăcări
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV - VIDEO cu Dacia 2000, mașina folosită de Nicolae Ceaușescu
Descopera.ro
Descoperirea TROIEI de către Heinrich Schliemann: adevăr și LEGENDĂ în arheologie
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Ce se va întâmpla cu cash-ul în România: Folosiți doar card!
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
A1
Albert NBN, amendat de trei ori după ce a folosit un limbaj vulgar la adresa României la Beach, Please!. Câți bani are de plătit
Stirile Kanal D
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Kfetele
Povestea cutremurătoare a bunicii în vârstă de 84 de ani, abandonată de proprii săi copii! Ce urmează să se întâmple cu ea și cine o să o îngrijească?
RadioImpuls
Cine este, de fapt, Albert NBN? Trapperul care a înjurat România la Beach, Please! 2025 a absolvit doar 6 clase: „Nu mi-a plăcut școala. Nu s-a legat de nicio culoare de mine!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ion o surprinde pe Maria în pat cu Vasile: – Tulai Doamne!
Descopera.ro
Planeta Marte a fost umedă: au fost descoperiți mii de kilometri de albii de răuri