VIDEO | Dîncu, despre achiziția de avioane F-16 second-hand: În momentul de față atât ne putem permitem. Avioanele F-35 sunt foarte scumpe

Publicat: 10/12/2021, 21:08
Actualizat: 10/12/2021, 22:01

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, la Digi24, că în momentul de față România nu își permite să achiziționeze aparate militare de zbor de ultimă generație F-35, astfel încât au fost cumpărate avioane F-16 „second-hand”  din Norvegia.

„Noi trebuie să remarcăm un lucru – nu îți întinde nimeni o umbrelă de securitate dacă dacă tu nu participi. Deci 2% din PIB înseamnă și obligații care să fie pentru dotarea armatei și noi nu stăm foarte bine la dotare. Avem nevoie de în continuare de foarte multă dotare. Sunt niște cerințe pe care noi ni le-am asumat. Trebuia de acum  15 ani să luam avioane și nave pentru că și în zona asta stăm destul de slab și avem nevoie foarte mult de achiziții”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul a precizat că avioanele achiziționate de la norvegieni vor folosi la monitorizarea spațiului aerian din flancul estic.

„Am luat o escadrila F-16 pentru că trebuie să participam la monitorizarea și la supravegherea spațiului din flancul estic. Avem și noi în parteneriat cu ceilalți membrii NATO perioade când trebuie să ridicăm aparate de zbor pentru această monitorizare”, a afirmat Dîncu.

Vasile Dîncu a afirmat că România nu își permite să achiziționeze la acest moment avioane de ultimă generație de tip F-35, chiar dacă am majora suma din PIB pe care țara noastră o repartizează pentru armată.

„Am văzut comentarii în presă – că de ce nu luam avioane F-35, dar sunt avioane pe care nu ni le putem permite. PIB-ul României și chiar dacă am da mai mult din PIB tot nu avem bani să cumpărăm escadrile F-35”, a precizat el.

Ministrul spune că escadrilele de F-16 pot funcționa fără probleme încă zece ani și de asemenea pot fi și îmbunătățite.

„Aceste avioane F-16 au o resursă de zbor de circa 2.500 de ore pentru fiecare aparat, asta înseamnă zece ani de funcționalitate. Există și un proces de retehnologizare, de a fi modernizate. Este absolut necesar în acest moment să avem avioane. Sigur că ar trebui să avem o flotă mult mai importantă la poziția strategică pe care o avem noi în NATO. În momentul de față atât ne putem permitem. Avem atâta securitate cât ne putem permite”, a afirmat ministrul Apărării.

Ministrul Apărării Naționale, a transmis Parlamentului României, o scrisoare prin care solicită aprobare formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia. Potrivit legislației, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

Avioanele F-16 din Norvegia, o vechime de peste trei decenii

Potrivit informațiilor furnizate de site-ul regjeringen.no, avioanele multirol F-16 ”au fost coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și a apărării Norvegiei, protejând suveranitatea norvegiană și participând la mai multe operațiuni și exerciții naționale și internaționale”.

Totodată, se menționează că aceste avioane F-16 ”se apropie acum de sfârșitul serviciului său, Agenția Norvegiană pentru Materiale de Apărare a fost însărcinată de către Ministerul Apărării în septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru retragerea aeronavelor rămase până la sfârșitul anului 2021 și, eventual, să le vândă unui alt utilizator”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Compania ce va monta motoare termice pe mașinile electrice
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Cozonacul însiropat. Un preparat atipic, dar foarte aromat
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rusia folosește arme chimice în Ucraina, acuză Departamentul de Stat al SUA