VIDEO | Dîncu, despre achiziția de avioane F-16 second-hand: În momentul de față atât ne putem permitem. Avioanele F-35 sunt foarte scumpe

Publicat: 10/12/2021, 21:08
Actualizat: 10/12/2021, 22:01

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, la Digi24, că în momentul de față România nu își permite să achiziționeze aparate militare de zbor de ultimă generație F-35, astfel încât au fost cumpărate avioane F-16 „second-hand”  din Norvegia.

„Noi trebuie să remarcăm un lucru – nu îți întinde nimeni o umbrelă de securitate dacă dacă tu nu participi. Deci 2% din PIB înseamnă și obligații care să fie pentru dotarea armatei și noi nu stăm foarte bine la dotare. Avem nevoie de în continuare de foarte multă dotare. Sunt niște cerințe pe care noi ni le-am asumat. Trebuia de acum  15 ani să luam avioane și nave pentru că și în zona asta stăm destul de slab și avem nevoie foarte mult de achiziții”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul a precizat că avioanele achiziționate de la norvegieni vor folosi la monitorizarea spațiului aerian din flancul estic.

„Am luat o escadrila F-16 pentru că trebuie să participam la monitorizarea și la supravegherea spațiului din flancul estic. Avem și noi în parteneriat cu ceilalți membrii NATO perioade când trebuie să ridicăm aparate de zbor pentru această monitorizare”, a afirmat Dîncu.

Vasile Dîncu a afirmat că România nu își permite să achiziționeze la acest moment avioane de ultimă generație de tip F-35, chiar dacă am majora suma din PIB pe care țara noastră o repartizează pentru armată.

„Am văzut comentarii în presă – că de ce nu luam avioane F-35, dar sunt avioane pe care nu ni le putem permite. PIB-ul României și chiar dacă am da mai mult din PIB tot nu avem bani să cumpărăm escadrile F-35”, a precizat el.

Ministrul spune că escadrilele de F-16 pot funcționa fără probleme încă zece ani și de asemenea pot fi și îmbunătățite.

„Aceste avioane F-16 au o resursă de zbor de circa 2.500 de ore pentru fiecare aparat, asta înseamnă zece ani de funcționalitate. Există și un proces de retehnologizare, de a fi modernizate. Este absolut necesar în acest moment să avem avioane. Sigur că ar trebui să avem o flotă mult mai importantă la poziția strategică pe care o avem noi în NATO. În momentul de față atât ne putem permitem. Avem atâta securitate cât ne putem permite”, a afirmat ministrul Apărării.

Ministrul Apărării Naționale, a transmis Parlamentului României, o scrisoare prin care solicită aprobare formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia. Potrivit legislației, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

Avioanele F-16 din Norvegia, o vechime de peste trei decenii

Potrivit informațiilor furnizate de site-ul regjeringen.no, avioanele multirol F-16 ”au fost coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și a apărării Norvegiei, protejând suveranitatea norvegiană și participând la mai multe operațiuni și exerciții naționale și internaționale”.

Totodată, se menționează că aceste avioane F-16 ”se apropie acum de sfârșitul serviciului său, Agenția Norvegiană pentru Materiale de Apărare a fost însărcinată de către Ministerul Apărării în septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru retragerea aeronavelor rămase până la sfârșitul anului 2021 și, eventual, să le vândă unui alt utilizator”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican