Ambasada SUA se declară „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. Mesajul pentru Guvernul român

Ambasada SUA se declară „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. Mesajul pentru Guvernul român
Sursa foto: Ambasada SUA la București
Publicat: 14/12/2021, 18:40
Actualizat: 14/12/2021, 18:41

Reprezentanța diplomatică Statelor Unite ale Americii la București a transmis, marți seară, un mesaj prin care își exprimă îngrijorarea profundă cauzată de excluderea lui Cristi Danileț din magistratură.

Ambasada SUA în România a publicat un punct de vedere, pe contul de Facebook, privind decizia Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii de excludere din magistratură a lui Cristi Danileț, unul dintre cei mai activi judecători din spațiul public , pentru două postări pe care le-a făcut în 2020 pe TikTok. Judecătorul a anunțat că va contesta decizia la instanța supremă, pentru că cele două postări pentru care s-a decis excluderea sa din magistratură nu au legătură cu profesia, ci țin de viața sa privată, pentru care nu dă socoteală nimănui.

„Cetățenii români merită un sistem de justiție independent”

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, a transmis reprezentanța diplomatică a SUA în România.

Decizia secției CSM a fost amplu comentată în spațiul public, inclusiv de reprezentații partidelor. Cristian Băcanu, deputat PNL, membru în Biroul Executiv al PNL și secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, consideră că România riscă să piardă în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, după excluderea domnului judecător Cristi Danileț din magistratură, așa cum a pierdut și în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Și vicepreşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, marți, printr-o postare pe Facebook, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu această „decizie absurdă” a CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ, spunând că fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, lucrează deja la textul sesizării. În plus, Dan Barna a precizat că deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Cristi Danileț a fost chiar membru al CSM, între ianuarie 2011 –  ianuarie 2017, ales din partea judecătoriilor și are inclusiv experiență internațională.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...