Ambasada SUA se declară „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. Mesajul pentru Guvernul român

Ambasada SUA se declară „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. Mesajul pentru Guvernul român
Sursa foto: Ambasada SUA la București
Publicat: 14/12/2021, 18:40
Actualizat: 14/12/2021, 18:41

Reprezentanța diplomatică Statelor Unite ale Americii la București a transmis, marți seară, un mesaj prin care își exprimă îngrijorarea profundă cauzată de excluderea lui Cristi Danileț din magistratură.

Ambasada SUA în România a publicat un punct de vedere, pe contul de Facebook, privind decizia Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii de excludere din magistratură a lui Cristi Danileț, unul dintre cei mai activi judecători din spațiul public , pentru două postări pe care le-a făcut în 2020 pe TikTok. Judecătorul a anunțat că va contesta decizia la instanța supremă, pentru că cele două postări pentru care s-a decis excluderea sa din magistratură nu au legătură cu profesia, ci țin de viața sa privată, pentru care nu dă socoteală nimănui.

„Cetățenii români merită un sistem de justiție independent”

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, a transmis reprezentanța diplomatică a SUA în România.

Decizia secției CSM a fost amplu comentată în spațiul public, inclusiv de reprezentații partidelor. Cristian Băcanu, deputat PNL, membru în Biroul Executiv al PNL și secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, consideră că România riscă să piardă în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, după excluderea domnului judecător Cristi Danileț din magistratură, așa cum a pierdut și în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Și vicepreşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, marți, printr-o postare pe Facebook, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu această „decizie absurdă” a CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ, spunând că fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, lucrează deja la textul sesizării. În plus, Dan Barna a precizat că deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Cristi Danileț a fost chiar membru al CSM, între ianuarie 2011 –  ianuarie 2017, ales din partea judecătoriilor și are inclusiv experiență internațională.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top