Ambasada SUA se declară „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. Mesajul pentru Guvernul român

Ambasada SUA se declară „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. Mesajul pentru Guvernul român
Sursa foto: Ambasada SUA la București
Publicat: 14/12/2021, 18:40
Actualizat: 14/12/2021, 18:41

Reprezentanța diplomatică Statelor Unite ale Americii la București a transmis, marți seară, un mesaj prin care își exprimă îngrijorarea profundă cauzată de excluderea lui Cristi Danileț din magistratură.

Ambasada SUA în România a publicat un punct de vedere, pe contul de Facebook, privind decizia Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii de excludere din magistratură a lui Cristi Danileț, unul dintre cei mai activi judecători din spațiul public , pentru două postări pe care le-a făcut în 2020 pe TikTok. Judecătorul a anunțat că va contesta decizia la instanța supremă, pentru că cele două postări pentru care s-a decis excluderea sa din magistratură nu au legătură cu profesia, ci țin de viața sa privată, pentru care nu dă socoteală nimănui.

„Cetățenii români merită un sistem de justiție independent”

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, a transmis reprezentanța diplomatică a SUA în România.

Decizia secției CSM a fost amplu comentată în spațiul public, inclusiv de reprezentații partidelor. Cristian Băcanu, deputat PNL, membru în Biroul Executiv al PNL și secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, consideră că România riscă să piardă în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, după excluderea domnului judecător Cristi Danileț din magistratură, așa cum a pierdut și în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Și vicepreşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, marți, printr-o postare pe Facebook, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu această „decizie absurdă” a CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ, spunând că fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, lucrează deja la textul sesizării. În plus, Dan Barna a precizat că deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Cristi Danileț a fost chiar membru al CSM, între ianuarie 2011 –  ianuarie 2017, ales din partea judecătoriilor și are inclusiv experiență internațională.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult