LIVE | Război în Ucraina, ziua 108: Ursula von der Leyen a ajuns sâmbătă la Kiev: „Vom evalua progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 108: Ursula von der Leyen a ajuns sâmbătă la Kiev: „Vom evalua progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană”
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia (ARHIVĂ)
Publicat: 11/06/2022, 08:18
Actualizat: 11/06/2022, 13:48

Ziua 108 de lupte în Ucraina. Volodimir Zelenski, „nu a vrut să audă” avertismentele privind invazia trupelor ruse, afirmă președintele american Joe Biden. Ucraina a cerut mai mult ajutor din partea Occidentului, solicitând livrări mai rapide de arme pentru a ține la distanță forțele rusești mai bine înarmate și sprijin umanitar pentru combaterea bolilor mortale. Micul oraș Severodonețk va fi „eliberat în câteva zile”, spune guvernatorul din Lugansk. Fostul șef NATO lansează un avertisment privind negocierile de pace.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 13:00 – Ursula von der Leyen a ajuns sâmbătă la Kiev: Vom evalua progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev pentru o nouă vizită consacrată ambiţiilor Ucrainei de aderare la UE şi reconstrucţiei, relatează AFP.

„M-am întors la Kiev pentru a mă întâlni cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi cu premierul (Denis) Şmigal”, le-a spus Ursula von der Leyen jurnaliştilor care o însoţesc în vizită.

„Vom evalua eforturile comune necesare pentru reconstrucţie şi progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană”, a adăugat ea.

Oficialii UE ar urma să se pronunţe asupra chestiunii ambiţiilor europene ale Ucrainei săptămâna viitoare, înaintea unui summit la 23 şi 24 iunie unde ar urma să fie abordat şi acest dosar.


UPDATE ora 11:20 – Decesul a încă 24 de copii, raportat în Mariupol

Procuratura Generală din Ucraina a anunţat sâmbătă că a fost informată de decesul altor 24 de copii în Mariupol, oraşul-port din sud-estul ţării care a fost asediat timp de mai multe săptămâni şi apoi capturat la mijlocul lunii mai de forţele ruse, relatează Reuters, citat de Agerpres.

În total, conform Procuraturii, cel puţin 287 de copii au murit de la începutul invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie. Alţi cel puţin 492 de copii au fost răniţi.

„În timpul documentării infracţiunilor, s-a descoperit că alţi 24 de copii au murit la Mariupol, în regiunea Doneţk, din cauza bombardamentelor la întâmplare ale armatei ruse”, a precizat Procuratura pe serviciul de mesagerie Telegram.

„Aceste cifre nu sunt finale, în contextul în care încă se lucrează la colectarea lor în locurile cu activităţi ostile, în teritoriile ocupate temporar sau eliberate”, a adăugat sursa citată.

UPDATE ora 08:20 -Boris Johnson le ordonă miniștrilor să facă „tot ce le stă în putere” pentru a elibera britanicii condamnați la moarte în Rusia

Premierul Boris Johnson le-a ordonat miniștrilor săi să facă „tot ce le stă în putere” pentru a asigura eliberarea a doi britanici capturați de forțele ruse în timp ce luptau în Ucraina și condamnați la moarte.

Aiden Aslin și Shaun Pinner au fost capturați în Mariupol în aprilie, în timpul luptei pentru controlul orașului-port.

UPDATE ora 08:00 – Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „nu a vrut să audă” avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează AFP.

„Mulţi oameni au crezut că exagerez” când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe”, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles, destinată strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

Joe Biden declasifică mai multe informații ale serviciilor secrete americane despre invazia din Ucraina, „ca urmare a scepticismului aliaților”
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 07:30 – Ar fi apărut primul focar de holeră în Mariupol. Primar: S-a propagat deja în tot orașul

Ar fi apărut primul focar de holeră în orașul-port Mariupol, devastat de ruși în sudul Ucrainei. Primarul, care nu se află în oraș în momentul de față, a declarat că există dovezi că s-a format un focar de holeră și că zeci de oameni ar putea fi bolnavi.

UPDATE ora 07:00 – Ucraina cere mai multe arme, iar holera se răspândește în Mariupol

Ucraina a cerut mai mult ajutor din partea Occidentului, solicitând livrări mai rapide de arme pentru a ține la distanță forțele rusești mai bine înarmate și sprijin umanitar pentru combaterea bolilor mortale.

În Severodonețk, micul oraș care a devenit centrul avansului Rusiei în estul Ucrainei și unul dintre cele mai sângeroase puncte fierbinți ale unui război intrat în cea de-a patra lună, au fost raportate noi lupte grele, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

În sud, primarul din Mariupol – redus la ruine de un asediu rusesc – a declarat că sistemele de salubritate sunt distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.

„Există o epidemie de dizenterie și holeră. Războiul care a luat peste 20.000 de locuitori… din păcate, cu aceste focare de infecție, va mai face mii de victime în Mariupol”, a declarat el la televiziunea națională.

El a făcut apel la Națiunile Unite și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să lucreze la stabilirea unui coridor umanitar pentru a permite locuitorilor rămași să părăsească orașul, care se află în prezent sub control rusesc.

UPDATE ora 06:50 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide „când va veni acest «după»” şi care vor fi graniţele unde vor fi „stricate” planurile ocupanţilor.

„Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul – o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina”, a subliniat el.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?