Miniștrii statelor UE au decis să pregătească noi sancțiuni la adresa Rusiei. Declarațiile lui Bogdan Aurescu

Miniștrii statelor UE au decis să pregătească noi sancțiuni la adresa Rusiei. Declarațiile lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu / Sursa: MAE
Publicat: 22/09/2022, 11:17

Miniștrii de externe ai statelor Uniunii Europene, inclusiv Bogdan Aurescu, șeful diplomației române – care au discutat la o reuniune extraordinară informală convocată la New York – au semnat o declarație comună prin care au condamnat „acțiunile foarte recente de escaladare ale Rusiei în contextul agresiunii ilegale, neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei”, inclusiv prin adoptarea unui nou pachet de sancțiuni.

Reprezentanții celor 27 de state UE au luat decizia politică de a condamna și sancționa cele mai noi acțiuni ale Federației Ruse, la peste 200 de zile de la declanșarea „operațiunii militare speciale”.

Hotărârea a luat luată la o reuniune extraordinară informală, de miercuri, a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, convocată de șeful diplomației europene, Josep Borrell, la New York, la solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) român, reuniunea a fost convocată în contextul celor mai recente acțiuni de escaladare a conflictului din Ucraina din partea Rusiei, ca urmare a declarațiilor de miercuri ale președintelui rus.

Președintele rus a chemat aproximativ 300.000 de rezerviști ruși într-o „mobilizare parțială” și a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear”. „Cetățenii ruși chemați în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract”, spune el. Vladimir Putin a adăugat că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul și că, dacă integritatea țării va fi pusă în pericol, va acționa. „Nu glumesc”, a conchis liderul de la Kremlin.

Și șeful statului, prezent la New York, a transmis miercuri că România condamnă cu fermitate  anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei

Ce prevede declarația comună

Miniștrii de externe ai UE au urmărit coordonarea răspunsului față de aceste evoluții. La discuții a participat, în prima parte a reuniunii, și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. La finalul dezbaterilor, miniștrii de externe europeni au adoptat o Declarație de condamnare fermă a acțiunilor foarte recente de escaladare ale Rusiei în contextul agresiunii ilegale, neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei, potrivit MAE.

„Ministrul de externe Bogdan Aurescu a condamnat, în cadrul reuniunii, în termenii cei mai fermi acțiunile recente ale Rusiei, inclusiv decizia de mobilizare parțială și de organizare a „referendumurilor” ilegale în regiunile ocupate din Ucraina, acestea reprezentând o încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și a principiilor pe care se fundamentează ordinea internațională bazată pe reguli. În acest context, a reafirmat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”, a transmis MAE.

În plus, Bogdan Aurescu a subliniat importanța unității Uniunii Europene și a unui răspuns ferm din partea acesteia, coordonat cu partenerii transatlantici și subliniat că este complet inacceptabilă folosirea amenințării cu folosirea forței prin utilizarea armelor nucleare.

„Șeful diplomației române a susținut adoptarea Declarației UE de condamnare fermă a acțiunilor Rusiei de escaladare și a subliniat importanța continuării susținerii Ucrainei, inclusiv prin adoptarea urgentă a unui nou pachet consistent de sancțiuni, care să mențină presiunea asupra Rusiei ca răspuns la organizarea referendumurilor în regiunile ocupate, la decizia de mobilizare parțială pentru a continua agresiunea împotriva Ucrainei, respectiv la amenințarea cu folosirea forței”, conform comunicatului citat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Devine interzis în România! Anunțul făcut de Guvern: Am interzis prin ordin
WhatsApp nu mai oferă gratuit o funcție importantă. Utilizatorii, obligați să facă abonament
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro