Ministrul Apărării, mesaj de Ziua Națională: „În fiecare zi să aducem omagiu eroilor națiunii române”

Ministrul Apărării, mesaj de Ziua Națională: „În fiecare zi să aducem omagiu eroilor națiunii române”
Ministrul Apărării, mesaj de Ziua Națională: „În fiecare zi să aducem omagiu eroilor națiunii române” / Sursa FOTO: facebook.com/angel.tilvar
Publicat: 01/12/2022, 09:35

În mesajul său transmis cu ocazia Zilei Naționale a României, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că Marea Unire s-a înfăptuit nu doar prin fructificarea contextului politic internațional, care a favorizat mișcările de eliberare națională și socială, cât mai ales prin curajul, eroismul și jertfa de sânge a soldaților și ofițerilor români pe câmpurile de luptă.

Astfel, Tîlvăr vorbește despre semnificația zilei de 1 Decembrie, care depășește cu mult dimensiunile grandioase ale evenimentului istoric în sine.

Angel Tîlvăr amintește de „exemplul lui Mihai Viteazul”

Fiecare dintre cei peste 100.000 de români aflați la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, pentru a proclama unirea Transilvaniei cu Regatul României, era conștient că actul politic desăvârșea nu doar procesul început de basarabeni, la 9 aprilie și continuat de bucovineni, la 28 noiembrie, ci împlinea idealurile de unitate națională ale multor generații de români de dinaintea lor.

Prin fiecare cuvânt rostit de fruntașii transilvăneni la Alba Iulia, prin fiecare dintre uralele izbucnite din piepturile mulțimii adunate pe platoul Cetății, prin fiecare slovă înscrisă în maiestuosul act al Proclamației, care consfințea, în baza principiilor autodeterminării naționale, unirea ultimei dintre cele trei provincii cu Țara-Mamă răzbăteau de peste veacuri vocile tuturor celor care au luptat pentru unirea tuturor românilor în trupul aceleiași țări, patrioți crescuți și trăiți având sădit în inimi exemplul lui Mihai Viteazul, cel care vestea lumii la 1600 despre înscăunarea sa ca «Domn al Munteniei, Ardealului şi a toată țara Moldovei».

Marea Unire s-a înfăptuit nu doar prin fructificarea contextului politic internațional, care a favorizat mișcările de eliberare națională și socială, cât, mai ales, prin curajul, eroismul și jertfa de sânge a soldaților și ofițerilor români pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial și al determinării manifestate de clasa politică românească și a societății românești din teritoriile străine, vremelnic ocupate”, a transmis ministrul Apărării în mesajul său de Ziua Națională a României.

Rolul determinant al Armatei Române

Potrivit ministrului, armata a avut atunci, la fel ca în cele mai importante momente istorice ale țării, un rol determinant, a reprezentat un important factor de echilibru și coeziune națională în stabilirea și menținerea pe termen lung a deciziilor politice importante, și continuă să fie, pentru societatea românească de astăzi, un reper moral și educațional de prim rang.

De aceea, spune Angel Tîlvăr, nu doar în această zi, „ci în fiecare dintre zilele hărăzite de Dumnezeu, se cuvine să aducem un omagiu pios tuturor eroilor națiunii române, căzuți la datorie în toate bătăliile și în toate luptele purtate în numele țării noastre și pentru unitatea tuturor fraților de același sânge”.

Actul de la 1 Decembrie 1918 rămâne pentru națiunea română, în ansamblul ei, simbolul unității, dezideratul care a înfruntat cu strășnicie veacurile și care a vitalizat toate resursele națiunii române. Identității noastre naționale, întărite prin hotărârile adunărilor plebiscitare ale anului 1918, din Basarabia, Bucovina și Transilvania, i se adaugă azi dimensiunea europeană, integrarea euro-atlantică fiind dovada recunoașterii României drept un actor responsabil și un factor de stabilitate regională, într-o perioadă dominată de amenințări la adresa securității Europei și de profunde transformări geopolitice”, a mai scris pe Facebook Angel Tîlvăr.

„Doresc tuturor compatrioților noștri, oriunde s-ar afla, să își trăiască mândria și bucuria de a fi români în sănătate, prosperitate și pace, alături de cei dragi. La mulți ani, România! La mulți ani, români!” – ministrul Apărării, Angel Tîlvăr

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”