Ministrul Apărării, mesaj de Ziua Națională: „În fiecare zi să aducem omagiu eroilor națiunii române”

Ministrul Apărării, mesaj de Ziua Națională: „În fiecare zi să aducem omagiu eroilor națiunii române”
Ministrul Apărării, mesaj de Ziua Națională: „În fiecare zi să aducem omagiu eroilor națiunii române” / Sursa FOTO: facebook.com/angel.tilvar
Publicat: 01/12/2022, 09:35

În mesajul său transmis cu ocazia Zilei Naționale a României, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că Marea Unire s-a înfăptuit nu doar prin fructificarea contextului politic internațional, care a favorizat mișcările de eliberare națională și socială, cât mai ales prin curajul, eroismul și jertfa de sânge a soldaților și ofițerilor români pe câmpurile de luptă.

Astfel, Tîlvăr vorbește despre semnificația zilei de 1 Decembrie, care depășește cu mult dimensiunile grandioase ale evenimentului istoric în sine.

Angel Tîlvăr amintește de „exemplul lui Mihai Viteazul”

Fiecare dintre cei peste 100.000 de români aflați la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, pentru a proclama unirea Transilvaniei cu Regatul României, era conștient că actul politic desăvârșea nu doar procesul început de basarabeni, la 9 aprilie și continuat de bucovineni, la 28 noiembrie, ci împlinea idealurile de unitate națională ale multor generații de români de dinaintea lor.

Prin fiecare cuvânt rostit de fruntașii transilvăneni la Alba Iulia, prin fiecare dintre uralele izbucnite din piepturile mulțimii adunate pe platoul Cetății, prin fiecare slovă înscrisă în maiestuosul act al Proclamației, care consfințea, în baza principiilor autodeterminării naționale, unirea ultimei dintre cele trei provincii cu Țara-Mamă răzbăteau de peste veacuri vocile tuturor celor care au luptat pentru unirea tuturor românilor în trupul aceleiași țări, patrioți crescuți și trăiți având sădit în inimi exemplul lui Mihai Viteazul, cel care vestea lumii la 1600 despre înscăunarea sa ca «Domn al Munteniei, Ardealului şi a toată țara Moldovei».

Marea Unire s-a înfăptuit nu doar prin fructificarea contextului politic internațional, care a favorizat mișcările de eliberare națională și socială, cât, mai ales, prin curajul, eroismul și jertfa de sânge a soldaților și ofițerilor români pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial și al determinării manifestate de clasa politică românească și a societății românești din teritoriile străine, vremelnic ocupate”, a transmis ministrul Apărării în mesajul său de Ziua Națională a României.

Rolul determinant al Armatei Române

Potrivit ministrului, armata a avut atunci, la fel ca în cele mai importante momente istorice ale țării, un rol determinant, a reprezentat un important factor de echilibru și coeziune națională în stabilirea și menținerea pe termen lung a deciziilor politice importante, și continuă să fie, pentru societatea românească de astăzi, un reper moral și educațional de prim rang.

De aceea, spune Angel Tîlvăr, nu doar în această zi, „ci în fiecare dintre zilele hărăzite de Dumnezeu, se cuvine să aducem un omagiu pios tuturor eroilor națiunii române, căzuți la datorie în toate bătăliile și în toate luptele purtate în numele țării noastre și pentru unitatea tuturor fraților de același sânge”.

Actul de la 1 Decembrie 1918 rămâne pentru națiunea română, în ansamblul ei, simbolul unității, dezideratul care a înfruntat cu strășnicie veacurile și care a vitalizat toate resursele națiunii române. Identității noastre naționale, întărite prin hotărârile adunărilor plebiscitare ale anului 1918, din Basarabia, Bucovina și Transilvania, i se adaugă azi dimensiunea europeană, integrarea euro-atlantică fiind dovada recunoașterii României drept un actor responsabil și un factor de stabilitate regională, într-o perioadă dominată de amenințări la adresa securității Europei și de profunde transformări geopolitice”, a mai scris pe Facebook Angel Tîlvăr.

„Doresc tuturor compatrioților noștri, oriunde s-ar afla, să își trăiască mândria și bucuria de a fi români în sănătate, prosperitate și pace, alături de cei dragi. La mulți ani, România! La mulți ani, români!” – ministrul Apărării, Angel Tîlvăr

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase