ISC îi explică lui Nicușor Dan de ce a fost amendat și unde a greșit în cazul ”PUZ – Primăverii 1”: ”Primarul general nu face decât să se autovictimizeze și să interpreteze în mod eronat acțiunile de control”

ISC îi explică lui Nicușor Dan de ce a fost amendat și unde a greșit în cazul ”PUZ - Primăverii 1”: ”Primarul general nu face decât să se autovictimizeze și să interpreteze în mod eronat acțiunile de control”
Publicat: 06/01/2023, 15:21
Actualizat: 06/01/2023, 15:24

Amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru că nu a emis, în termenul legal de 15 zile, un certificat de urbanism, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – a interpretat în mod personal această sancțiune, trecând peste nerespectarea termenului de emitere a respectivului certificat și insistând asupra locației – construirea unui bloc de 5 etaje pe ”spațiu verde” în Cartierul Primăverii.

Numai că reprezentanții ISC îi explică lui Nicușor Dan că a fost sancționat tocmai pentru nerespectarea termenului de emitere a certificatului de urbanism ”și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism ”pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii”.

Mai mult, ISC transmite că afirmațiile ”repetate” ale lui Nicușor Dan la adresa ISC sunt ”tendențioase” și ”de natură calomnioasă”.

Aserțiunile, precum și aprecierile referitoare la presupusa încălcare a normelor legale în vigoare aplicabile activității controlului de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism şi a regimului de autorizare a construcţiilor, desfășurate de către Inspectoratul de Stat în Construcții – I.S.C. sunt lipsite de orice temei, nefondate și absolut partizane.

Învederăm că afirmațiile repetate ale domnului Nicușor Dan cu privire la activitatea ISC sunt tendențioase, fiind de natură a atrage consecințe grave în cazul în care sunt emise informații și afirmații eronate, de natură calomnioasă. Acțiunile de control ale Inspectoratului de Stat în Construcții – I.S.C. se exercită în conformitate cu prevederile legale în vigoare cu incidență în materie, ca de altfel și aplicarea sancțiunilor și dispunerea de măsuri pe care legea le impune contravenienților, persoane fizice sau persoane juridice, după caz.

Sancțiunea aplicată de către Inspectoratul de Stat în Construcții – ISC primarului general al Municipiului București este pentru săvârșirea contravenției de către acesta privind «neemiterea certificatului de urbanism în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii» și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism «pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii»”, precizează reprezentanții ISC.

”Arhiva Primăriei Municipiului București nu deține documentația PUZ – Zone Construite Protejate, regulamentul și avizele”

Certificatul de urbanism este un act de informare pe care autoritatea publică competentă îl emite menționând scopul emiterii acestuia.

Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții explică, punctual, și întreaga ”filieră” care a dus, într-un final, la sancționarea lui Nicușor Dan.

Menționăm faptul că dl Nicușor Dan a adresat o solicitare ISC, înregistrată la PMB cu nr. 163050/01.11.2022 și la ISC cu nr. 40064/03.11.2022 pentru verificarea legalității «PUZ str. Primăverii nr. 1», în urma căreia instituția noastră, prin adresa nr. 40390/08.11.2022, a cerut să i se pună la dispoziție documentația de urbanism care a stat la baza aprobării acestuia de către Consiliul General al Municipiului București, necesară pentru efectuarea verificărilor, respectiv PUZ – Zone Construite Protejate.

Ca răspuns la solicitare, Serviciul Arhivă Acte Administrative din cadrul Primăriei Municipiului București, prin adresa nr. 168822/15.11.2022, înregistrată la ISC cu nr. 42292/23.11.2022 ne-a comunicat faptul că «arhiva Primăriei Municipiului București nu deține documentația PUZ – Zone Construite Protejate, regulamentul și avizele», ceea ce a condus la imposibilitatea de a da curs solicitării primarului general privind efectuarea unui control de specialitate la emiterea/avizarea și aprobarea actelor administrative ce au ca obiect imobilele încadrate în Zonele Construite Protejate.

Menționăm faptul că Asociația Art Metropolis ne –a adus la cunoștință, prin adresa înregistrată la ISC cu nr. 42494/24.11.2022, faptul că Serviciul Arhiva Acte Administrative din cadrul Primăriei Municipiului București i-a comunicat același răspuns ca și instituției noastre”, mai transmite ISC.

Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului București, prin răspunsul înregistrat la PMB cu nr.110520/26.08.2022, semnat de arhitectul șef, i-a comunicat Asociației pentru Dreptul Urbanismului faptul că ” (…) Serviciul Proiecte Urbane (SPU) din cadrul DGUAT nu deține PUZ – Zone Construite Protejate în municipiul București/PUZ – Spații Publice Urbane și Locuri de Joacă în forma în care au fost aprobate prin HCGMB nr. 279/2000, ci dispune de exemplarul depus de proiectant (n.red. – Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu ” București – CCPEC) la fostul centru de Planificare Urbană și Metropolitană București al CGMB. Așadar, nu există certitudinea că reglementările și regulamentul local de urbanism aprobate prin HCGMB citată mai sus sunt identice cu exemplarul deținut de SPU. De asemenea, nu deținem documente care au stat la baza aprobării acestor documentații!

”Domnul primar general dezinformează cetățenii Capitalei asupra acțiunilor ISC”

Având în vedere reacția lui Nicușor Dan, reprezentanții ISC consideră că primarul general al Capitalei nu face decât să se ”autovictimizeze”, însă – ceea ce este mult mai grav – ”interpretează în mod eronat” acțiunile de control întreprinse de ISC.

O altă acuzație gravă pe care ISC i-o aduce lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, este aceea că ”dezinformează cetățenii Capitalei”.

Domnul primar general al Capitalei, prin anunțul de marți, nu face decât să se autovictimizeze și să interpreteze în mod eronat, așa cum dorește domnia sa de fiecare dată, acțiunile de control ale ISC care se finalizează și cu aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Mai mult decât atât, domnul primar general dezinformează cetățenii Capitalei asupra acțiunilor ISC care, în timpul controalelor efectuate la Primăria Municipiului București nu a făcut altceva decât să-și îndeplinească atribuțiile conferite de legislația în vigoare în domeniu. Condițiile în care se poate construi în Cartierul Primăverii, și nu numai, sunt stabilite exclusiv de Primăria Municipiului București care, prin certificatul de urbanism eliberat face cunoscute solicitantului informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente, în conformitate cu planurile urbanistice și regulamentele aferente.

Dacă domnul Nicușor Dan susține că PUZ – str. Primăverii 1 este nelegal, atunci de ce refuză punerea la dispoziția ISC a documentației, regulamentului și avizelor solicitate, pentru a se putea face verificările corespunzătoare?”, se întreabă reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții.

”Pe cale de consecință, motivul pentru care Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. nu a exercitat controlul la care domnul Nicușor Dan face referire, îl constituie tocmai nepunerea la dispoziție de către Primăria Municipiului București a documentațiilor necesare în vederea efectuării acestuia”

ISC


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro