EXCLUSIV | Amendat de ISC pentru blocajele create, Nicușor Dan mută vina pe umerii angajaților din Primăria Capitalei. Avocat: ”Vina îi aparține primarului general” (SURSE)

EXCLUSIV | Amendat de ISC pentru blocajele create, Nicușor Dan mută vina pe umerii angajaților din Primăria Capitalei. Avocat: ”Vina îi aparține primarului general” (SURSE)
Publicat: 30/09/2022, 11:39

Înverșunarea lui Nicușor Dan, îndreptată împotriva construcțiilor propuse a fi realizate pe raza municipiului București, se întoarce împotriva sa. Primarul general blochează, practic, urbanismul din București, prin acțiunile sale – acuză dezvoltatorii imobiliari și specialiști în urbanism -, însă există și ”reversul medaliei”.

Astfel, primarul Nicușor Dan a fost amendat de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), din cauză că a întârziat semnarea autorizațiilor de construire cu mult timp peste termenul prevăzut de lege. În urma mai multor controale efectuate de reprezentanții ISC, aceștia au constat că întârzierile mai sus amintite – care au cauzat prejudicii semnificative în patrimoniul beneficiarilor acestor autorizații – se datorează exclusiv primarului general.

Conform reprezentanților ISC, Nicușor Dan a întârziat semnarea autorizațiilor de construire (deși beneficiarii au transmis întreaga documentație solicitată de legislația în vigoare), cu termene care depășesc, în unele cazuri, chiar și 6 luni, refuzând semnarea acestora până la controlul efectuat de inspectorat.

Judecătorii Tribunalului Sectorului 5 al Capitalei au respins, de altfel – pe data de 20 iunie 2022 – plângerea contravențională formulată de primarul general Nicușor Dan.

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de petentul DAN NICUȘOR DANIEL în contradictoriu cu intimata INSPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCȚII, ca fiind promovată de o persoană fără legitimitate procesuală activă.

Respinge plângerea contravenţională formulată de petentul PRIMARUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI, în contradictoriu cu intimata INSPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCȚII, împotriva procesului-verbal de constatare și sancţionare a contravenţiilor seria A nr. 0006434 din data de 02.12.2021, ca neîntemeiată”, au decis judecătorii.

”Emiterea autorizației depindea exclusiv de semnarea, de către primar, a acestor documentații”

În context, trebuie menționat că termenul de emitere a autorizației de construire este de 30 de zile, potrivit dispozițiilor art. 7 alin. 1 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, care stabilesc că ”autorizația de construire se emite pentru executarea lucrărilor de bază și a celor aferente organizării executării lucrărilor, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții”.

Potrivit surselor Gândul din Primăria Capitalei, Nicușor Dan a încercat – cu ocazia efectuării controalelor – să mute vina pe angajați.

”Primarul general Nicușor Dan încercat să învinovățească salariații PMB – arhitectul-șef și secretarul general al municipiului București – pentru întârzierile constate, în ciuda faptului că emiterea autorizației depindea exclusiv de semnarea, de către primar, a acestor documentații”, dezvăluie sursele Gândul din PMB.

Prin Hotărârea nr. 4740/2022 – pronunțată de Judecătoria Sectorului 5 – instanța a reținut vina exclusivă a primarului general, pentru întârzierile cauzate, astfel încât ”indicarea arhitectului-șef și a secretarului general, drept persoane responsabile de neemiterea, la timp, a autorizațiilor de construire, nu poate fi invocata în apărarea acestuia, așa cum au încercat avocații lui Nicușor Dan să sugereze instanței”, mai precizează sursele Gândul.

A apreciat că afirmațiile petentului (n.red. – Nicușor Dan) cu privire la individualizarea greșită a persoanei responsabile, de către agentul constatator, sunt nefondate, având în vedere că, potrivit dispozițiilor legale, emiterea autorizațiilor de construire reprezintă atribuția exclusivă a primarului, textul de lege indicând expres competența de emitere a autorizației de construire ca aparținând Primarului General al municipiului București. Cu privire la reducerea amenzii aplicate, a arătat că sunt nefondate susținerile contravenientului având în vedere elementul material al contravenției constatate, respectiv nesoluționarea în termenul legal a cererii depuse”

Extras din motivarea instanței

Nicușor Dan: ”Sunt ultimul pe lista de semnături”

În fața judecătorilor, Nicușor Dan a spus că ”vina” aparține celor din subordinea sa, pentru că ”este ultimul pe lista de semnături”, însă judecătorii au precizat că sancționarea sa ”s-a realizat în considerarea calității sale de reprezentant al instituției publice”.

”Nu în ultimul rând, petentul (n.red. – Nicușor Dan) a invocat lipsa calității sale de subiect activ al contravenției, în considerarea faptului că acesta este ultimul pe circuitul de semnături. Cu toate acestea, instanța reține că sancționarea petentului s-a realizat în considerarea calității sale de reprezentant al instituției publice care, prin organele sale, avea obligația respectării termenului de emitere a autorizației de construire, iar posibilitatea sancționării sale rezultă din prevederile art. 26 alin. 4 din Legea nr. 50/1991, potrivit cu care ”Sancțiunea amenzii poate fi aplicată și reprezentantului persoanei juridice”, se arată în motivarea instanței.

Judecătorii Sectorului 5 au conchis că a existat ”un grad de pericol social concret”, iar vina aparține lui Nicușor Dan, nu angajaților PMB.

“Astfel, gradul de pericol social concret al faptei săvârșite de către petent (Primarul General) este suficient de ridicat pentru a atrage o sancțiune pecuniară individualizată prin orientarea să către limita minimă prevăzută de legea specială, de 5.000 lei, fiind în valoare de 6.000 lei, în condițiile în care întârzierea în emiterea autorizației de construire a depășit cu mai mult de 6 luni termenul de 30 de zile prevăzut de lege”, au hotărât judecătorii.

Exemplul prezentat mai sus reprezintă doar una dintre zecile de situații în care primarul general Nicușor Dan a refuzat să îndeplinească atribuțiile stabilite în sarcina sa, potrivit legislației în vigoare, cauzând prejudicii beneficiarilor de autorizații de construire și descurajând investițiile private”, avertizează specialiștii.

Amenzile emise pe numele lui Nicușor Dan sunt plătite, la insistentele acestuia, din bugetul municipiului București”

Avocații contactați de Gândul trag un îngrijorător semnal de alarmă, din cauză că Nicușor Dan este vizat de un număr mare de procese declanșate de beneficiarii autorizațiilor de construire care nu au fost emise la timp.

Eventualele amenzi nu vor fi plătite de Nicușor Dan, ci din bugetul Municipiului București.

Nerespectarea, de către Nicușor Dan, a obligațiilor stabilite în sarcina sa, în calitate de Primar General, nu afectează numai patrimoniul investitorilor, ci și bugetul municipiului București.

Amintim faptul că avocații angajați în scopul de a contesta amenzile emise în urma controalelor efectuate de reprezentanții ISC – și care îl reprezintă pe primarul general în procesele declanșate de beneficiarii autorizațiilor neemise la timp – sunt plătiți cu bani provenind din bugetul municipiului București”, precizează specialiștii în Drept.

Mai mult, aceștia au declarat și că Nicușor Dan beneficiază de asistență juridică din partea avocaților Primăriei Municipiului București, cu toate că amenzile sunt îndreptate ”strict împotriva sa, nu împotriva Municipiului București”.

Caracterul ilegal al asistenței juridice de care primarul general beneficiază este evident, în condițiile în care amenzile emise de către ISC, în urma controalelor efectuate, sunt îndreptate strict împotriva lui Nicușor Dan, nu împotriva municipiului București.

Cu toate acestea, amenzile emise pe numele lui Nicușor Dan sunt plătite, la insistentele acestuia, din bugetul municiupiului București. Mai mult, inclusiv avocații care îl reprezintă pe primarul general în litigiile declanșate de beneficiarii autorizațiilor neemise la timp – procese pe care Nicușor Dan le poate pierde – sunt plătiți tot din bugetul municipiului București”, mai spun avocații chestionați de Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete