Klaus Iohannis le dă dreptate profesorilor. Ce-l nemulțumește, totuși, pe șeful statului în demersul GREVEI GENERALE

Klaus Iohannis le dă dreptate profesorilor. Ce-l nemulțumește, totuși, pe șeful statului în demersul GREVEI GENERALE
Președintele Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 17/05/2023, 17:17
Actualizat: 17/05/2023, 17:24

Klaus Iohannis a avut și el o reacție cu privire la subiectul grevei generale din învățământ, anunțate pentru data de 22 mai. Șeful statului a precizat, miercuri, că nemulţumirile profesorilor privind salariile sunt îndreptăţite, însă a punctat că problema a fost artificial amestecată cu dezbaterea privind legile educaţiei. Președintele a reiterat și a susținut ideea că, pentru un învățământ de calitate, pe lângă partea de dotare și investițiii, este nevoie ca „dascălii să fie plătiţi la adevărata lor valoare.”

Potrivit surselor Gândul, toți membrii de sindicat de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu – acolo unde Carmen Iohannis, soția președintelui României este profesor de limba engleză – au fost în grevă de avertisment.

„Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, îndreptăţite”

Totodată, președintele a explicat și faptul că salarizarea şi chestiunile legate de acest aspect nu sunt reglementate de legile educaţiei, ci de legea salarizării, adăugând că va insista la nivelul Ministerului Muncii să lucreze mai rapid la acel proiect pentru ca „grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului.”

„Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie să vedem un pic lucrurile cum se aşază ele. Prima chestiune – solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părearea mea, sunt îndreptăţite, în condiţiile în care am avut şi avem încă o inflaţie destul de mare, este clar că aici vorbim de o reaşezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult.

Şi am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România Educată – dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete bine dotate, trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie, adică trebuie să avem grijăde dascăli să aibă condiţiile pentru a îşi face treaba aşa cum trebuie. Printre care una foarte importantă este evident salarizarea”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la finalul Summitului Consiliului Europei care a avut loc la Reykjavik, Islanda.

„În legile educaţiei chestiunile salariale nu apar”

„Aici le dau dreptate. Această chestiune, cel puţin aşa mi s-a părut în spaţiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe legile educaţiei. În legile educaţiei chestiunile salariale nu apar. Au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila naţională de salarizare care trebuie să fie actualizată.

Şi aştept şi eu şi o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele care se fac pentru învăţământ să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului”, a mai spus preşedintele Iohannis.

„Eu discut despre nevoile sistemului educaţional din România”

Iohannis a mai punctat că pentru a avea un sistem de educaţie performant, atunci şi dascălii trebuie să fie plătiţi corespunzător.

„Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac planul lor şi nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educaţional din România şi aici trebuie să avem grijă. Dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant şi avem pretenţii de la dascăli, atunci trebuie să îi plătim”, a conchis Preşedintele României.

Educaţia va figura ca prioritate naţională în programul de guvernare ce va fi aprobat săptămâna viitoare în cadrul Coaliției şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, a anunțat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Primul-ministru a declarat că își dorește să abordeze onest situația din educație, raportând-o la actualele posibilități financiare.

Premierul a mai precizat că luni va avea loc o altă întâlnire în același format cu sindicatele din educație.

Sindicaliștii din educație îl contrazic pe Nicolae Ciucă

Sindicaliștii din educație au spus, după întâlnirea cu premierul, că peste 100.000 de profesori intră luni în grevă generală, prima după 18 ani. Decizia vine pe fondul eșecului negocierilor dintre sindicate și Guvern, anunțat miercuri după-amiază de liderii sindicali, la Palatul Victoria.

Sindicaliștii vor salarii mai mari și o corelare a veniturilor cu rata inflației. Liderul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că angajații din învățământ nu renunță la greva generală care va începe luni, 22 mai, de la ora 8:00.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×