EXCLUSIV | Ecosistemul și marginile unei răbdări. Mamiferul marin considerat prieten al omului care poate să ucidă cu o singură lovitură de bot (II)

Publicat: 26/08/2023, 14:00
Actualizat: 29/08/2023, 03:21

Ecosistemul și modul fascinant în care natura reușește să treacă peste orice opreliște – de cele mai multe ori una umană -, regenerându-se de fiecare dată când își vede amenințat întregul mecanism din pricina opacității celor care consideră că lumea, așa cum a fost ea creată, poate fi modificată după bunul lor plac, constituie subiectul celei de a doua părți a reportajului dedicat biologilor marini de la malul Mării Negre, conduși din postura de director coordonator de Răzvan Popescu-Mirceni.

Dacă în prima parte ne-am axat mai mult pe istoria Oceanic Club, societatea care a spus pas politicului, pentru a se centra pe valorile adevărate ale salvgardării mediului înconjurător, în această a doua parte, ne vom referi mai mult la ceea ce înseamnă ecosistem și la modul în care el poate și trebuie să fie protejat de orice intervenție de natură să-i afecteze funcționarea în parametri optimi.

Inamicul public numărul unu

Lista fenomenelor care pun în pericol ecosistemul nu este, așa cum aflăm de la biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni , nici pe departe una scurtă. Plecând de la existența conductelor de gaz sau a celor destinate turbinelor eoliene, a curentului electric sau a cablurilor de date și până la pescuit, ultimul considerat de cercetători ca fiind adevăratul inamic public numărul unu, practic orice intervenție, cât de mică, a omului în rânduielile naturii afectează într-un fel sau altul ecosistemul.

Biologul marin consideră că principalul dușman al ecosistemului este pescuitul făcut după ureche și din nevoia absurdă a unei lăcomii care, mai mult ca oricând în plin secol XXI, pare a nu avea margini.

Soluția realizării unei bariere de protecție de natură să facă pescuitul aproape imposibil în respectiva zonă a fost testată, înaintea Mării Negre, cu real succes, în Marea Baltică. Iar beneficiile în privința refacerii rapide a ecosistemului s-au văzut imediat, spune Răzvan Popescu-Mirceni.

Pericolul din apă

În desele sale expediții subacvatice în largul mărilor sau al oceanelor, biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni a dat nu o dată piept cu pericolul. Fie că a fost vorba de creaturi oceanice a căror simplă rostire a numelui produce fiori, fie că primejdia a avut chipul unui delfin, biologul s-a văzut nevoit de fiecare dată să facă față situației.

În reportajul video, biologul dezvăluie ce mamifer marin, considerat prieten al omului, poate să ucidă cu o singură lovitură de bot, atunci când este provocat sau când îi este încălcat teritoriul.

Cea de-a treia și ultima parte a reportajului este dedicată poveștii despre întâlnirea doctorului în biologie de tip marin Răzvan Popescu-Mirceni cu nimeni altul decât celebrul explorator francez al oceanografiei mondiale Jacques-Yves Cousteau. Și vom afla care sunt costurile pe care omenirea le suportă atunci când părți ale ecosistemului sunt distruse cu bună știință.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Ecosistemul și marginile răbdării. Confesiunea unui biolog marin care a stat opt luni sub apă și secretele de la zeci de metri adâncime

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Insula Cobălcescu, peticul de tărâm cu nume românesc din ghețurile polare ale Antarcticii. Imagini inedite din locul aflat la 14.000 de kilometri de România, mărturie a explorării lui Emil Racoviță la capătul pământului

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Între Rai și Iad în Strâmtoarea Drake, pe urmele Expediției Belgica. Doi cineaști clujeni au dat piept cu moartea în cea mai periculoasă strâmtoare din Oceanul planetar, pentru a reconfigura drumul spre Antarctica al lui Emil Racoviță

EXCLUSIV VIDEO | Secretul ascuns 800 de ani sub straturi groase de tencuială. Descoperirea care schimbă istoria Schitului Lespezi și a Comarnicului

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?