Cum poate contracara Europa acțiunile destabilizatoare ale Chinei?

Cum poate contracara Europa acțiunile destabilizatoare ale Chinei?
Publicat: 30/10/2023, 11:34

La începutul lunii iunie a acestui an, Comisia Europeană a cerut mai multor state ale Uniunii Europene să interzică grupurile de telecomunicații chineze Huawei și ZTE.

O astfel de decizie face parte dintr-un set de măsuri-reacție la acțiunile destabilizatoate ale Chinei, Beijingul ”mutând” atât pro-Rusia, după invadarea Ucrainei, cât și pentru a-și pune în aplicare propriile planuri pe termen lung.

Rusia și China au un ”parteneriat strategic” care urmărește o nouă eră la nivel mondial, cu Moscova și Beijingul în prim-plan, astfel încât influența SUA să fie cât mai mult diminuată.

După ce Federația Rusă a declanșat așa-zisa ”operațiune militară specială” în Ucraina, în data de 24 februarie 2022, concretizată printr-o invazie care s-a transformat într-un război de uzură, China a refuzat să respecte sancțiunile impuse Moscovei.

Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China, a declarat în timpul unei conferințe de presă că țara sa nu se va alătura unor astfel de sancțiuni, cu atât mai mult cu cât ”nu au prea multă bază legală”.

”Nu ne vom alătura unor astfel de sancțiuni și vom menține schimburi economice, comerciale și financiare normale cu toate părțile relevante. Dezaprobăm sancțiunile financiare, în special cele lansate unilateral, pentru că nu au prea multă bază legală și nu vor avea efecte bune”, a avertizat Guo Shuqing.

Dependența de Beijing trebuie redusă

În contrapartidă, atât individual, cât și la nivel de comunitate, statele europene susțin și aplică sancțiuni împotriva Chinei, și fac eforturi uriașe pentru a se proteja de viitoare represalii politice, economice și/sau militare din partea Chinei.

La o reuniune a G7 (Grupul celor Șapte – forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii) de la sfârșitul lunii mai a acestui an, atât SUA, cât și Europa au convenit să își reducă dependența de Beijing, mai degrabă decât să întrerupă complet relațiile.

În ultimii ani, SUA au devenit din ce în ce mai vocale cu privire la amenințarea Chinei la adresa securității naționale. Pe de altă parte, factorii de decizie din Europa au adoptat o abordare ceva mai precaută – piața chineză jucând un rol important pentru companiile din țările occidentale.

Totuși, în momentul în care China bate palma cu Rusia, la propriu, sfidând legile internaționale și declarând că se dorește o nouă ”ordine mondială”, Europa trebuie să reacționeze. Statele UE îndeamnă la acțiune, în primul rând prin modificarea politicilor sectorului public și privat.

  • Diversificarea lanțurilor critice de aprovizionare, cu excluderea Chinei.
  • Transmiterea și promovarea un mesaj puternic și persistent potrivit căruia Europa nu va tolera viziunea autoritară și acțiunile politice, Economice și militare ale Chinei, care încalcă legile internaționale.
  • Protejarea împotriva oricăror acțiuni ale Chinei care ar putea perturba producția de semiconductori a Taiwanului.
  • Sprijinirea autonomiei diplomatice a Taiwanului ca națiune democratică, pentru a proteja libertatea de navigație și de survol, precum și alte aspecte legate de securitate, economie și tehnologie, care țin de autonomia Taiwanului, în afara controlului Chinei.

”Europa are nevoie de o strategie unitară, pentru a-și construi puterea”

Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene și comisar pentru Concurență, a cerut acțiuni coordonate din partea țărilor UE pentru ca influența crescândă a Chinei să poată fi contracarată, comparând situația actuală cu un teren de joc.

”Când nu acționăm împreună, suntem un teren de joacă. Când acționăm împreună, suntem un jucător. Europa are nevoie de o strategie unitară, pentru a-și construi puterea. Puterea de care e nevoie pentru a fi un jucător global”, a spus Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene și comisar pentru Concurență.

Totuși, specialiștii insistă asupra contradicțiilor la nivel european, din cauză că ”jucătorul” la care care făcea referire Margrethe Vestager pare a se dedubla, cu efecte negative, în unele situații.

Un exemplu sugestiv este acela legat de planurile strategice europene pe termen lung, în contextul în care China continuă să-și ”cimenteze” influența.

La Bruxelles există un plan de acțiune care are China în vizor, numai că – pe de altă parte -, premierul chinez Li Qiang a mers în Germania pentru a discuta despre relațiile economice dintre cele două țări, ulterior având ca țintă imediat Franța.


Citește și:

Familiile ostaticilor din Gaza, REVOLTATE: ”Sunt ținuți în subteran, ca niște animale, iar guvernul tratează criminalii cu baclava și medicamente”

ANALIZĂ | Racheta balistică intercontinentală Sarmat, noua JUCĂRIE NUCLEARĂ a lui Putin. Va înlocui Satan, dar testele s-au făcut ”pe repede înainte”

EXCLUSIV | Sângerosul criminal Passaris face papuci în penitenciar! Motivul pentru care i-a fost respinsă ultima cerere de eliberare condiționată

EXCLUSIV | Suspiciuni de licitație ”simulată” la Romtehnica. Pentru cine trag obuzierele autopropulsate de 155 mm?

ANALIZĂ | Pierre Vimont (Carnegie), despre conflictul Israel – Hamas și implicațiile sale: ”Momentul de neputință al Europei în Orientul Mijlociu”

Ministrul israelian al Apărării: ”Gaza nu se va întoarce niciodată la ceea ce a fost, oricine vine să ucidă va fi ELIMINAT”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Devine ilegal în România. Aceste persoane NU mai pot avea PERMIS
Zi de mare sărbătoare pentru ortodoxie. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Luminată
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
O grădină zoologică a vopsit doi câini în alb și negru și a spus că...