Prima pagină » Sănătate » OTRAVA din apa îmbuteliată. Cât plastic conține o sticlă, de fapt

OTRAVA din apa îmbuteliată. Cât plastic conține o sticlă, de fapt

OTRAVA din apa îmbuteliată. Cât plastic conține o sticlă, de fapt

Consumată de mulți dintre români, apa îmbuteliată ascunde un real pericol pentru sănătate. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nanoparticulele de plastic sunt capabile să străbată bariera digestivă și să ajungă la nivelul sângelui.

Cele mai noi cercetări arată că o sticlă de apă conține de 100 de ori mai multe particule microscopice de plastic.

„Microparticulele de plastic pot să se comporte ca un transportor pentru pesticidele sau metalele grele”

Medicul Radu Țincu a explicat în ce fel ne afectează aceste particule microscopice organismul.

„Expunerea la particule de microplastic afectează, în primul rând, mucoasa tubului digestiv. Aceste particule se implantează la nivelul mucoasei digestive și determină o serie de procese inflamatorii și chiar alergice, la persoanele susceptibile.

Inflamația mucoasei digestive va duce la o creștere a permeabilității digestive, lucru care se va traduce prin creșterea absorbției de toxine din tubul digestiv.

Dincolo de microparticulele de plastic au fost descoperite și nanoparticule de plastic, care sunt capabile să străbată bariera digestivă și să ajungă la nivelul circulației portale.

Nu se știe care sunt efectele acestor nanoparticule, dar se pare că ele pot să producă inflamația vaselor de sânge și să crească riscul de cheaguri.

În plus, microparticulele de plastic pot să se comporte ca un transportor pentru alte substanțe toxice, cum ar fi pesticidele sau metalele grele, astfel încât, odată ajunse la nivelul tubului digestiv, se vor implanta în mucoasa digestivă și vor dilua substanțele chimice pe care le poartă, acestea fiind absorbite în întreg organismul”, a explicat medicul Radu Țincu, la Antena 3.

Pericolul din apa plată îmbuteliată. Cel mai periculos material de pe Pământ a ajuns și acolo

Cercetătorii au descoperit sute de mii de particule de plastic în sticlele de apă de un litru vândute în SUA, 90% dintre acestea fiind suficient de mici pentru a intra în fluxul sanguin uman.

Potrivit unui nou studiu, o sticlă tipică de apă de un litru conține în medie aproximativ 240.000 de fragmente de plastic. Multe dintre aceste fragmente au rămas nedetectate în trecut, au determinat cercetătorii, sugerând că îngrijorările legate de poluarea plasticului pot fi subestimate semnificativ.

Studiul, publicat luni în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, este primul care evaluează apa îmbuteliată pentru prezența particulelor de plastic mai mici de 1 micrometru în lungime. Concluziile arată că apa îmbuteliată ar putea conține până la 100 de ori mai multe particule de plastic decât s-a estimat anterior, deoarece studiile anterioare au luat în considerare doar microplasticele, adică bucățile între 1 și 5.000 de micrometri.

Nanoplasticele prezintă o amenințare mai mare pentru sănătatea umană decât microplasticele, deoarece sunt suficient de mici pentru a pătrunde în celulele umane, a intra în fluxul sanguin și a afecta organele. Nanoplasticele pot trece, de asemenea, prin placentă către corpul bebelușilor nenăscuți. Oamenii de știință au bănuit de mult timp prezența lor în apa îmbuteliată, dar le-a lipsit tehnologia pentru a identifica nanoparticulele individuale.

Cercetătorii care au realizat studiul au inventat o nouă tehnică de microscopie

Pentru a depăși această provocare, cercetătorii care au realizat studiul au inventat o nouă tehnică de microscopie, au programat un algoritm bazat pe date și au folosit ambele pentru a analiza aproximativ 25 de sticle de apă de un litru achiziționate de la trei branduri populare din SUA. (Cercetătorii au refuzat să specifice care branduri.) Au descoperit între 110.000 și 370.000 de particule mici de plastic în fiecare litru, 90% dintre acestea fiind nanoplastice, relatează Bloomberg.

”Acest studiu oferă un instrument puternic pentru a aborda provocările în analiza nanoplastice, care promite să acopere lacunele actuale de cunoaștere privind poluarea plasticului la nivelul nano”, spune Naixin Qian, autorul principal al studiului și student absolvent la Universitatea Columbia în chimie.

”Până acum, aceasta era doar o zonă întunecată, neexplorată. Studiile de toxicitate presupuneau doar ghicirea a ceea ce se află acolo”, adaugă Beizhan Yan, coautorul studiului și chimist de mediu la Universitatea Columbia.

Plasticul, mai ales particulele mici și foarte mici, este considerat cel mai periculos material de pe planetă, deoarece se descompune total foarte greu, iar efectele asupra mediului înconjurător sunt profunde.

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Gwyneth Paltrow, fosta soție a solistului Coldplay, „purtător de cuvânt temporar” Astronomer, în urma scandalului cu CEO-ul companiei
Cancan.ro
Câți bani a dat Mirabela Grădinaru pe ținuta purtată în Austria? Iubita lui Niculor Dan a fost lăudată pentru apariție
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
Adevarul
O „navă extraterestră ostilă” se apropie de Pământ. Ce spun cercetătorii despre obiectul interstelar controversat
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Cum a reacționat un britanic după ce a mâncat ciorbă de fasole în Brașov: „Se servește într-o pâine ridicolă”. Video
Wowbiz
Oana Zăvoranu, distrusă de durere: „Plâng în hohote, urlu...”. Vedeta este în doliu, după ce și-a pierdut cel mai apropiat prieten: „Ce mă fac fără tine?!”
Antena 3
Preşedintele Nicuşor Dan, prima vizită externă alături de Mirabela Grădinaru şi cei doi copii: Sunt emoţii. Multe emoţii
Digi24
Kim Jong Un anunță că țara sa va înfrânge Statele Unite: „Vom deveni învingători onorabili”
Cancan.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire. Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
TVA mai mare la viitoarea locuinţă, de la 1 august: Românii pierd o cameră sau mai așteaptă un an pentru avans
StirileKanalD
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
KanalD
Un bărbat a murit carbonizat în propria locuință, în Galați. Cum s-a produs tragedia
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Istoria WRESTLINGULUI. Cea mai veche și mai simplă formă de luptă recreativă a omenirii
Capital.ro
Anunț pentru cine scoate bani de la bancomat. Trebuie să verifice lunar. E necesar dacă au folosit un ATM
Evz.ro
Mihaela Rădulescu, coincidență stranie. Este legat de doi bărbați
A1
Cât costă rochia purtată de Mirabela Grădinaru la prima vizită oficială în Austria. Partenera lui Nicușor a furat toate privirile
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Oana Zăvoranu și soțul ei, Alex Ashraf sunt în doliu! "L-a gasit soția lui cu capul pe masă!"
RadioImpuls
Ce ținute a purtat Mirabela Grădinaru în Austria? Partenera de viață a președintelui Nicușor Dan a întors toate privirile
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Când ar putea fi Rusia gata de un conflict cu Europa?