Mii de ducați „Franz Iosef” umpluți cu ipsos de mafioții turci, împrăștiați pe piața aurului din România. DIICOT a făcut primele percheziții

Publicat: 02/02/2024, 08:00

Mii de monede din aur de 24 de carate, umplute cu ipsos de mafia turcă, au ajuns pe piața din România. După ce ducații falși au adus deja milioane de euro în conturile răufăcătorilor, procurorii DIICOT au intrat pe firul escrocheriei și au descins la zeci de adrese.

Procurorii DIICOT din Pitești au descins, miercuri dimineață,  la 27 de adrese din județele Argeș, Brăila, Prahova, Hunedoara, Ilfov și municipiul București, pentru destructurarea unei grupări specializate în înșelăciuni cu bani din aur.

Escrocii amanetau monede din aur de patru ducați „Franz Iosef”, care ar fi trebuit să fie făcute din aur de 24 de carate și să cântărească fix 13,96 grame.  În realitate, deși aveau exact greutatea de catalog, monedele erau doar placate cu aur și conțineau, la interior, un metal fără valoare.

Doar suspecții din acest dosar ar fi reușit să amaneteze o mulțime de astfel de piese și să încaseze în schimbul lor peste 400.000 de euro.

Mecanismul escrocheriei

Conform procurorilor, monedele erau bine falsificate, iar în jurul miezului din metal fără valoare erau placate cu un strat de aproximativ trei grame de aur de 24 de carate, în așa fel încât au reușit să înșele personalul unor case de amanet din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru Gândul, că mulți membri ai lumii interlope românești s-au apucat de înșelăciuni cu bijuterii din aur, după ce au reușit să ia legătura cu presupuși membri ai mafiei turcești, specializați în realizarea de falsuri.

Conform surselor citate, infractorii români comandă ducații în Turcia, unde răufăcătorii au matrițele și aurul necesar. Turcii toarnă monedele și le încarcă fie cu metal fără valoare, fie cu nisip, fie cu ipsos, în așa fel încât să cântărească exact 13,96 grame. Nici mai mult, nici mai puțin, deoarece orice eroare ar trezi suspiciuni din partea eventualilor cumpărători.

Escrocii români s-au extins și în țările UE

După ce încasează, pentru fiecare piesă în parte, aproximativ 30 la sută din valoarea de piață, acestea sunt preluate de români, care le valorifică în țară, dar există indicii că ar fi fost plasate și în alte state ale Uniunii Europene.

Escrocii caută să le lase în case de amanet, deoarece, dacă ar dori să le vândă, cei mai mulți dintre cumpărători ar putea să le taie pentru a fi siguri că nu sunt înșelați. Ori, în cazul amanetării, o verificare de o asemenea manieră este imposibilă, pentru că, în teorie, clientul ar urma să-și recupereze bunul respectiv.

Potrivit anchetatorilor, ancheta DIICOT este abia la început, în condițiile în care există indicii potrivit cărora pe teritoriul țării ar exista mai multe grupări care s-au apucat de acest gen de afacere.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV. Cel mai mare falsificator de bani din istoria României a „lucrat” cu un polițist! Detalii incredibile din ancheta DIICOT

EXCLUSIV | Lovitură de teatru în dosarul sicrielor pline cu intestine umane, aruncate la gunoi, în București. Ce au descoperit polițiștii care cercetau o rețea de falsificatori

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Câți copii are Florin Piersic. Cel mai tânăr are 48 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×