Mii de ducați „Franz Iosef” umpluți cu ipsos de mafioții turci, împrăștiați pe piața aurului din România. DIICOT a făcut primele percheziții

Publicat: 02/02/2024, 08:00

Mii de monede din aur de 24 de carate, umplute cu ipsos de mafia turcă, au ajuns pe piața din România. După ce ducații falși au adus deja milioane de euro în conturile răufăcătorilor, procurorii DIICOT au intrat pe firul escrocheriei și au descins la zeci de adrese.

Procurorii DIICOT din Pitești au descins, miercuri dimineață,  la 27 de adrese din județele Argeș, Brăila, Prahova, Hunedoara, Ilfov și municipiul București, pentru destructurarea unei grupări specializate în înșelăciuni cu bani din aur.

Escrocii amanetau monede din aur de patru ducați „Franz Iosef”, care ar fi trebuit să fie făcute din aur de 24 de carate și să cântărească fix 13,96 grame.  În realitate, deși aveau exact greutatea de catalog, monedele erau doar placate cu aur și conțineau, la interior, un metal fără valoare.

Doar suspecții din acest dosar ar fi reușit să amaneteze o mulțime de astfel de piese și să încaseze în schimbul lor peste 400.000 de euro.

Mecanismul escrocheriei

Conform procurorilor, monedele erau bine falsificate, iar în jurul miezului din metal fără valoare erau placate cu un strat de aproximativ trei grame de aur de 24 de carate, în așa fel încât au reușit să înșele personalul unor case de amanet din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru Gândul, că mulți membri ai lumii interlope românești s-au apucat de înșelăciuni cu bijuterii din aur, după ce au reușit să ia legătura cu presupuși membri ai mafiei turcești, specializați în realizarea de falsuri.

Conform surselor citate, infractorii români comandă ducații în Turcia, unde răufăcătorii au matrițele și aurul necesar. Turcii toarnă monedele și le încarcă fie cu metal fără valoare, fie cu nisip, fie cu ipsos, în așa fel încât să cântărească exact 13,96 grame. Nici mai mult, nici mai puțin, deoarece orice eroare ar trezi suspiciuni din partea eventualilor cumpărători.

Escrocii români s-au extins și în țările UE

După ce încasează, pentru fiecare piesă în parte, aproximativ 30 la sută din valoarea de piață, acestea sunt preluate de români, care le valorifică în țară, dar există indicii că ar fi fost plasate și în alte state ale Uniunii Europene.

Escrocii caută să le lase în case de amanet, deoarece, dacă ar dori să le vândă, cei mai mulți dintre cumpărători ar putea să le taie pentru a fi siguri că nu sunt înșelați. Ori, în cazul amanetării, o verificare de o asemenea manieră este imposibilă, pentru că, în teorie, clientul ar urma să-și recupereze bunul respectiv.

Potrivit anchetatorilor, ancheta DIICOT este abia la început, în condițiile în care există indicii potrivit cărora pe teritoriul țării ar exista mai multe grupări care s-au apucat de acest gen de afacere.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV. Cel mai mare falsificator de bani din istoria României a „lucrat” cu un polițist! Detalii incredibile din ancheta DIICOT

EXCLUSIV | Lovitură de teatru în dosarul sicrielor pline cu intestine umane, aruncate la gunoi, în București. Ce au descoperit polițiștii care cercetau o rețea de falsificatori

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Averea lui Elon Musk a crescut cu 40 de miliarde de dolari în doar o...