Băutura tradițională fermentată natural care a redevenit populară. „Licoarea”, cândva des consumată în nord-estul Europei, este considerată un remediu naturist și poate fi savurată vara, rece. Băutura este plină de probiotice și are un gust dulce-acrișor.
Băutura tradițională fermentată natural care a redevenit populară se numește gira. Această „licoare”, considerată a fi un remediu naturist, mai poartă denumirea de „kvass”, îndeosebi în nord-estul Europei. Băutura tradițională își are originile în Lituania.
Cândva, băutura fermentată era preparată, din necesitate, acasă, îndeosebi în perioada sovietică. Pentru că resursele erau limitate, băutura răcoritoare era făcută, acasă, din pâine de secară veche. Tomas Josas, istoric al berii, dar și un campion al somelierilor de bere din Lituania în 2023, preciza că „tradițional, era o băutură făcută în casă din pâine de secară veche, pentru că era o modalitate inteligentă de a folosi resturile”.
„Fermentația nu doar că păstra nutrienții, dar și scădea pH-ul, omorând bacteriile dăunătoare – ceea ce însemna că kvass-ul era adesea mai sigur de băut decât apa. (…) Mulți credeau că kvass-ul este bun pentru digestie și imunitate, datorită probioticelor. Străbunicii mei făceau gira tradițională acasă, foarte diferită de versiunile comerciale de azi. Avea un gust funky, acrișor, de la lactobacili – ca varza murată, dar lichidă. Nu-mi plăcea când eram copil, pentru că nu avea zahăr, dar când am început să apreciez berea, am învățat să-i iubesc complexitatea”, a mai precizat Tomas Josas, potrivit Observatornews.ro.
Pentru extragerea aromei deosebite, rețeta tradițională din Lituania presupunea ca pâinea de secară (prăjită sau uscată) să fie înmuiată în apă fierbinte. Apoi, după ce se răcea, se adăuga drojdie sau zahăr (sub formă de stafide), ca să fermenteze. Când se răcea, din nou, se îmbutelia și se consuma în maximum 3-5 zile. După ce fermenta, băutura căpăta o aromă dulce-acrișoară.
Avea un conținut de alcool de până la 1,2%. De altfel, această băutură tradițională este considerată un adevărat remediu naturist. Conține probiotice și unii dintre tradiționaliști susțin că este precum un „tonic pentru răceală”, în combinație cu miere / ghimbir / plante medicinale. Acum, băutura pare să fi recăpătat popularitate, arată sursa citată.
„Când eram mică, bunica făcea gira pentru Paște și Crăciun, ca băutură festivă, dar îmi amintesc că o beam și când eram răcită – o consumam mai degrabă ca remediu natural. În secolul XX, când zahărul a devenit accesibil tuturor, băutura a devenit dulce. Înainte de asta, era complet fermentată, un lichid acru fără bule. Era folosită mai ales pentru a acri mâncărurile, pentru supe și sosuri, pentru că în cultura noastră gustul predominant este cel acru”, precizează Ieva Šidlaitė, istoric cultural și autoare a cărții „Naturally Fermented”.
În anii 1980, gira („kvass”) era vândută constant, vara. Însă, băutura tradițională a devenit tot mai puțin consumată, odată cu intrarea pe piață a altor băuturi carbogazoase internaționale, arată sursa citată.
Sursă foto: Shutterstock