Pentru o zacuscă gustoasă și autentică, gospodinele utilizează legume proaspete și condimente, urmând un anumit mod de preparare. Vezi mai jos, în articol, micul secret transmis din generație în generație.
Ne aflăm în perioada în care se pregătesc, rând pe rând, preparatele pentru iarnă. Printre „vedetele” din această toamnă se numără murăturile, gemul, dulceața, ghiveciul de legume, bulionul, dar și zacusca. Cea din urmă poate necesita mai mult timp de gătire, spre deosebire de alte preparate. De altfel, contează și modul în care este depozitat preparatul, pentru a fi perfect de consumat pe un termen lung.
Pentru un gust autentic și o textură fină, gospodinele utilizează produse cât mai proaspete și respectă timpul de fierbere. Pentru o rețetă autentică vei avea nevoie, în general, de vinete, ardei capia, roșii. Indiferent de opțiunea ta, poți utiliza aceleași condimente, pentru un gust unic.
În primul rând, rețeta transmisă din generație în generație conține foile de dafin. Pe lângă parfumul subtil al plantei, dafinul oferă și un gust echilibrat legumelor coapte și tocate. De altfel, în compoziție se adaugă și piper, pentru o aromă intensă. Desigur, din compoziție nu trebuie să lipsească nici sarea. Alte gospodine preferă să adauge și cimbru în compoziție.
Astfel, pentru ca preparatul să fie gustos, nu uita să respecți rețeta tradițională și să torni compoziția în borcane, apoi să le sterilizezi. Legumele se vor spăla, coace și toca cât mai mărunt, apoi se vor pune la fiert. Compoziția necesită câteva ore de fierbere, până când cantitatea scade și își schimbă nuanța.
Cât costă un borcan de zacuscă PREMIUM cu trufe. Ce prețuri practică piețele în toamna lui 2025
Cum să decojești roșii rapid și eficient. Trucul genial care nu îți pune răbdarea la încercare
Sursă foto: Shutterstock – rol ilustrativ