100.000 $ recompensă pentru capturarea ”Măcelarului din Slaviansk”. Cine este colonelul FSB în retragere Igor Girkin, acuzat și de implicare în doborârea Boeingului Malaysia Airlines MH 17 în 2014

100.000 $ recompensă pentru capturarea ”Măcelarului din Slaviansk”. Cine este colonelul FSB în retragere Igor Girkin, acuzat și de implicare în doborârea Boeingului Malaysia Airlines MH 17 în 2014
Publicat: 17/10/2022, 16:11
Actualizat: 17/10/2022, 16:17

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat o recompensă de 100.000 de dolari pentru capturarea lui Igor Girkin, colonel FSB în retragere, unul dintre foștii lideri ai Republicii Separatiste Donețk, acuzat de implicare – alături de alte trei persoane – în doborârea Boeingului Malaysia Airlines MH 17, în anul 2014.

Igor Girkin – alias Igor ”Strelkov” (”Trăgător”) și  Igor Runov – este un colonel FSB în retragere care a participat, în 2014, la anexarea Peninsulei Crimeea de Federația Rusă. La momentul respectiv, Girkin a fost implicat activ în ocuparea clădirilor administrative din Slaviansk și a proclamat Republica Populară Donețk.

Ulterior, el a fost numit ”Măcelarul din Slaviansk” din cauza brutalității de care a dat dovadă în acele zile și, mai mult, s-a lăudat la un moment dat că ”a apăsat declanșatorul războiului” în Ucraina.

Măcelarul din Slaviansk a ordonat executarea a cel puțin trei persoane în estul Ucrainei

După ce Igor Gionkin a fugit din Slaviansk, au fost descoperite – chiar în biroul său – documente care au confirmat că Măcelarul din Slaviansk a ordonat executarea a cel puțin trei persoane în estul Ucrainei în urma unor așa-zise procese militare. Potrivit Financial Times, Girkin ar fi recunoscut, mai târziu, că a condamnat încă trei bărbați la moarte.

După ce a fost rechemat la Moscova, Igor Girkin a trecut într-un ”con de umbră”, reapărând după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, pe data de 24 februarie 2022. Surprinzător, colonelul FSB în retragere s-a dovedit a fi critic la adresa Kremlinului, transmițând pe canalul său de Telegram – la începutul lunii septembrie – că ofensiva Federației Ruse a fost un eșec.

”Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei. Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”, a scris Măcelarul din Slaviansk.

Anchetatori: ”Avionul Malaysia Airlines MH 17 a fost lovit de o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică”

La jumătatea anului 2021 a început procesul în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines MH 17 – verdictul urmează a fi dat până la finalul acestui an -, iar justiția olandeză a încercat să descifreze misterul din jurul doborârii aeronavei de pasageri, o tragedie care s-a soldat cu 298 de victime. Alături de doi ruși și un separatist ucrainean, Igor Girkin este acuzat de doborârea avionului cu o rachetă rusească BUK.

Pe data de 17 iulie 2014, Boeingul 777 – aparţinând companiei Malaysian Airlines – a decolat de la Amsterdam, îndreptându-se către Kuala Lumpur. Avionul a fost lovit de o rachetă chiar deasupra zonei de conflict cu separatiştii pro-ruşi, în estul Ucrainei, și s-a prăbușit în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk,  la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia. Toate cele cele 298 de persoane de la bord – 196 fiind olandezi – au murit.

Ancheta demarată a dus la acuzații foarte grave la adresa Rusiei. Anchetatorii au afirmat că avionul a fost lovit de o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică, existând patru suspecți care ar fi folosit sistemul de rachete sol-aer BUK pentru a doborî, cu premeditare, aeronava Malaysian Airlines.  Kremlinul a negat, încă din primele zile, orice implicare în această acțiune.

Patru suspecți și legăturile lor cu Rusia

Cei patru suspecți acuzați că a doborât intenționat avionul companiei Malaysian Airlines sunt trei ruși și un separatist ucrainean.

Potrivit anchetatorilor, Igor Girkin – ”Măcelarul din Slaviansk”, așa cum este etichetat de ucraineni – este fost ofițer superior din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), fiind desemnat chiar ministru al Apărării în orașul ucrainean Donețk, aflat sub conducerea rebelilor.

Sergei Dubinsky – cunoscut drept Khmury – a fost angajatul Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU) și, mai mult, a îndeplinit și funcția de adjunct al lui Igor Girkin – anchetatorii concluzionând că s-a aflat în contact direct cu Rusia.

Oleg Pulatov (Giurza) este un presupus fost membru al forțelor speciale ale Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU). Oleg Pulatov a devenit adjunctul șefului serviciului de informații din Donețk.

Ucraineanul Leonid Kharchenko – cunoscut drept Krot – nu are trecut militar, însă s-ar fi aflat la comanda unei unități de luptă în Ucraina de Est.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii