Accidentul de la mina din Gorj | Ministrul Energiei: Concluziile controlului vor fi prezentate în şedinţa de Guvern / Voi face vizite inopinate

Accidentul de la mina din Gorj | Ministrul Energiei: Concluziile controlului vor fi prezentate în şedinţa de Guvern /  Voi face vizite inopinate
Publicat: 20/01/2023, 16:44
Actualizat: 20/01/2023, 16:54

Ministrul Energiei s-a întâlnit cu şefii Complexului Energetic Oltenia și informeză că va face vizite inopinate şi în alte locuri pentru a vedea modul în care se desfășoară lucrurile pe teren. Informațiile corpului de control vor fi anunțate săptămâna viitoare, spune Virgil Popescu.

„Am fost la cariera de la Roşiuţa, am discutat cu liderii din sindicat, cu conducerea carierei, cu oamenii de acolo, m-am dus chiar să văd cum se lucrează în mină. I-am întrebat despre probleme, despre parcul auto. Mi-au arătat maşinile care transportă atât persoane, cât şi marfă. Acolo au cu totul alt tip, un transport mixt, dar este clar că este de persoane şi de marfă, cu separarea între partea de marfă şi cea de persoane. Au luat o decizie de a face o verificare a parcului auto, a prestatorului de serviciu cu care lucrează – exploatarea minieră Motru. Am înţeles că acest lucru s-a luat şi la nivelul CE Oltenia şi este bine. Cred că ar trebui făcut foarte des şi ar fi trebuit făcut de mult mai mult timp.”

Ministrul Energiei: Am decis verificarea întregului parc auto

„Aş fi vrut să-mi continui vizita şi la celelalte cariere, dar am înţeles că acolo este ancheta penală şi am preferat să las oamenii să-şi facă treaba ( la Jilţ Sud – n.r). Am avut o discuţie cu corpul de control trimis. Corpul de control verifică dacă aceste măsuri au fost puse în practică şi aşteptăm rezultatul corpului de control. Deci am avut controale şi anul trecut la Complexul Energetic Oltenia cu privire la aspecte despre securitatea în muncă şi aşteptăm în urma controlului dacă aceste măsuri au fost respectate”, a declarat Virgil Popescu, după întrevederea cu şefii CE Oltenia.

Controlul se va încheia săptămâna viitoare, a precizat acesta.

„Am fost măsuri referitoare la întărirea securităţii în muncă. Întâi prezint rezultatul corpului de control premierului, după care se va pune pe site ca să fie public pentru toată lumea şi să vadă ceea ce s-a întâmplat. Controlul nu se va încheia săptămâna aceasta, luni sau marţi. Controlul va avea un rezultat preliminar cu privire la aspectele tragicului accident şi înlănţuire care a dus la acest lucru, dar controlul va rămâne şi îşi va continua. Vom avea concluzii preliminare în prima şedinţă de Guvern şi, dacă nu au puse în practică deja pe perioada controlului, foarte rapid vor funcţiona”, a explicat Popescu.

Ministrul a adăugat că nu are informații despre maşina implicată în accidentul de la Jilţ Sud.

„Ştiu că este externalizat acel serviciu. Am văzut la o firmă, mie nu îmi spun numele firmelor din Dolj nimic, dar am văzut că la Motru este altă companie, tot serviciu externalizat. Aşteptăm rezultatul investigaţiei Parchetului cu privire la acest lucru. Lăsaţi ca Parchetul şi poliţia să îşi facă treaba şi să ajungă la un final şi o concluzie a acestei anchete, pentru că este, până la urmă, o anchetă penală şi nu ne putem amesteca în această anchetă”, a mai afirmat Popescu.

„Sunt riscuri, există, ele trebuie minimalizate”

„I-am rugat şi le-am spus că aş vrea să facă o analiză a riscurilor şi vulnerabilităţilor pe toate carierele în aşa fel încât să ştim unde trebuie lucrat şi intervenit. Să nu mai fie reactivi, să fie proactivi şi cred că, dacă vor lua carieră cu carieră, în perioada următoare, şi vor vedea exact ce pericole sunt, ce riscuri sunt şi vor interveni să le aplaneze, eu cred că putem să preîntâmpinăm orice tragedie. Acest lucru trebuie făcut. Fac un apel către toată industria energetică să facă acest lucru, pentru că riscurile există şi trebuie minimizate şi excluse. Sunt riscuri, există, ele trebuie minimizate. Voi face vizite inopinate, nu că vine ministrul şi să fie pregătiţi”, a conchis Virgil Popescu.

Trei persoane au murit și 10 au fost rănite, fiind transportate la spital, în urma accidentului produs marți, la exploatarea minieră Mătăsari din județul Gorj.

Citește și…

Două demisii la CE Oltenia după accidentul din Gorj. Ce spune premierul Nicolae Ciucă | VIDEO

El este minerul care nu își va cunoaște copilul niciodată. Soția acestuia este însărcinată

Detalii despre accidentul în care au murit 3 mineri și alți 10 au fost răniți. Ce se mai afla, pe lângă mineri, în interiorul camionului

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata