AJUTOR masiv trimis Turciei: trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române au decolat spre zonele afectate

Publicat: 08/02/2023, 16:43
Actualizat: 08/02/2023, 17:11

O nouă echipă de salvare RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a plecat, de la Baza 90 Otopeni, spre Turcia, pentru a desfăşura acţiuni specifice de căutare-salvare, în urma cutremurelor din urmă cu două zile.

Potrivit IGSU, alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, la misiune vor participa şi doi medici şi doi asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

România a sprijinit Turcia din primele momente

Aceştia se alătură echipei care se află de două zile în zonele puternic afectate de cutremurele care s-au produs în Turcia, urmând să desfăşoare acţiuni specifice de căutare-salvare.

Transportul personalului şi a echipamentelor în Turcia se realizează cu o aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum şi cu trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române, arată MApN.

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că suplimentarea ajutorului are legătură cu o solicitare venită din partea Turciei.

În cursul nopții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ISU București, colegii de la SMURD București au pregătit totul, cu ce pleacă, au fot solicitate în primă fază un avion NATO și în a doua fază am solicitat și al doilea. Avem două avioane SPARTAN care sunt și ele pregătite să plece. La acest moment, avioanele cu personalul – pentru că sunt mai lente – vor ajunge în cam două ore și jumătate la Adana, urmând să decoleze primul C17, apoi al doilea C17, de data asta cu utilajele.

Pentru a fi mai ușoară intervenția, de data asta am decis să trimitem și mașini pentru a fi echipa mai mobilă, mai puțin o povară pe autoritățile turce și mai mult independentă pentru a face eu treabă.

Suntem contracronometru, trebuie să facem cât mai mult în această fază deja sunt din partea UE 5.000 de salvatori aproximativ și 200 de câini acolo. Noi mai trimitem acum acolo 57 de persoane care sunt salvatori de la ISU BIF, plus doi medici, doi asistenți de la SMURD București, plus voliuntari de la Grupul Câinilor Utilitari care au venit inclusiv din Caransebeș ca să participe la această misiune”, a declarat Raed Arafat.

Aveți cu voi colegi voluntari care vin de la ONG-uri, de la Salvamont, care au câini antrenați pentru această activitate și avem colegii medici și asistenți de la SMURD cu care ați mai lucrat și care o să vă asigure vouă sprijinul, dar sunt foarte importanți și când lucrați pe persoane care sunt blocate și care trebuie asistate în momentul în care sunt scoase. Nu e o misiune ușoară, e o misiune grea. Echipamentele de protecție sunt obligatorii pentru toți. Atenție la cap, atenție la orice când lucrați, să fiți cât mai bine protejați! Când vă întoarceți, să fiți tot așa, în forma asta!”, le-a transmis Arafat salvatorilor.

Turcia a cerut suplimentarea ajutorului

Potrivit șefului DSU, a fost o solicitare din partea Turciei de suplimentaare a forțelor, oficialii români fiind contactați chiar de ambasadorul desemnat pentru România, care a explicat situația din țara sa. Astfel, prim-ministrul Nicolae Ciucă a decis convocarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și s-a luat decizia încă de marți noaptea de mobilizare a celei de-a doua echipe pentru a merge în Turcia.

Luni, 6 februarie, două cutremure extrem de puternice, de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter, au lovit Turcia şi Siria. Primul seism s-a produs la ora locală 4:17 şi a avut epicentrul în apropierea oraşului Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria. Un al doilea cutremur a avut loc în aceeaşi regiune, la doar câteva ore distanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican